Sosyal İzolasyon Çocukları ve Gençleri Uzun Vadede Nasıl Etkiliyor?
Covid – 19 pandemisi yüzünden uygulanan sosyal izolasyon çocuklar ve gençler üzerinde uzun vadede çeşitli olumsuz etkiler yapıyor. Başlangıçta bir rahatlık, bir nevi tembellik fırsatı olarak algılanan süreç uzun dönemde fiziksel, psikolojik ve anatomik açıdan zarar veriyor. Ebeveynlerin çocuklarının durumdan ötürü olabildiğince az zarar görmesini sağlayacak şekilde hareket etmesi gerekiyor.
Sosyal İzolasyon Sürecinin Çocuklara ve Gençlere Etkileri
Ne zaman sona ereceği henüz belli olmayan pandemi sürecinde öğrenciler internet üzerinden eğitim alıyorlar. Ekran karşısında geçirilen uzun saatler duruş bozukluğu sorununa yol açabiliyor.
Ev ortamında çok fazla zaman geçirmek daha fazla yemeye, abur cubur tüketiminin artmasına yol açıyor; bu da kilo alımına sebep oluyor.
Günlük hayatta önemli bir rolü olan okula gidip gelme olayının ortadan kalkması uyku ve beslenme düzeninin değişmesine yol açıyor.
Çocukların kaslarının boyut ve uzunluklarında gerektiği kadar fiziksel aktivite yapamamaktan kaynaklanan gelişim gerilikleri oluşabiliyor.
Büyük oranda eve kapanmak çocukların yeni tecrübeler yaşama ve kendini keşfetme fırsatlarını ciddi derecede azaltıyor. Birbirine yakın yaşlardaki kardeşler özellikle korona günlerinde tek çocuklara göre bu açıdan daha şanslı olsa da çocukların bir yerden sonra sosyal becerilerini geliştirmek ve kimliklerini ortaya çıkarmak için daha karmaşık sosyal gruplara da girmesi gerekiyor.
Özellikle sınav döneminde olan çocuklarda gelecekle ilgili endişeler ortaya çıkıyor.
Ortamın belirsizliği ve ailelerin koruma amaçlı baskıları gençlerin psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler yapıyor.
Sokakta veya okulda oyun oynamamak çocuklarda koordinasyon ve denge becerilerinin gerilemesine sebep oluyor.
Kendilerinin ve sevdiklerinin hastalanması ihtimali çocukların endişe ve korku duymasına yol açıyor.
Sosyal İzolasyon Sürecinde Evde Çocuklarımıza Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
*Her gün fiziksel egzersiz için teşvik edin. Bunu kendiniz de yaparak örnek olun. Evdeki herkesin bir arada egzersiz yapması da keyifli olabilir. İnternet ortamında farklı seviyelerde ve sürelerde birçok video bulabilirsiniz.
*Ekran üzerinden gerçekleşen etkileşimler gerçek hayattaki etkileşimlerin tatmin edici bir alternatifi değildir. Çocuklar ve gençler güvenmeyi, paylaşmayı, kalabalık sosyal grupları idare etmeyi, çatışmaları çözmeyi sanal etkileşimlerle etkili bir şekilde öğrenemezler. Ancak, günümüz çocukları ve gençlerinin akıllı telefonlar ve bilgisayarlar üzerinden iletişimde kalma alışkanlığı da göz ardı edilemez. Arkadaşlarla çevrimiçi oyunlar oynamak, görüntülü sohbet etmek, birlikte film izlemek sosyal mesafeyle baş etmelerini kolaylaştırabilir.
*Çocuğunuzun çevrimiçi olma ihtiyacına saygı gösterin ama bunun makul bir seviyeyi aşmamasına da dikkat edin.
*Çocukların kişisel bir alanı olması önemlidir. Ancak, ebeveynlerinin ilgi ve sevgisini de her zaman hissetmeleri gerekir. Bu dengeyi sağlamaya çalışın.
*Çocuğunuzun sosyal gelişimini desteklemek için etkileşimli oyunlar oynayın.
* Herkesin elektronik cihazlardan uzak durduğu bir aile zamanı belirleyin. Yatmadan 1 – 2 saat öncesi bunun için ideal bir zaman olabilir. Bu rutini her gün gerçekleştirmeye özen gösterin.
*Çocuklarınızla pandemi hakkında dikkatli bir şekilde konuşun fakat onları konuyla ilgili haberlere ve görüntülere maruz bırakmamaya çalışın. Endişe verici haberler stres seviyelerini yükseltir.
*Mutlaka kendinize de zaman ayırın. Bakım ve egzersiz yapın, kitap okuyun, sevdiklerinizle sohbet edin. Çocuğunuza faydalı olmak istiyorsanız kendinizi de düşünmeli, iyi hissetmek için yapmanız gereken şeyleri yapmalısınız.