Kanserden Koruyan Beslenme Önerileri
Araştırmalara göre sağlıklı bir diyet belirli kanser türlerinden koruyabileceği gibi kalp hastalığı, tip2 diyabet ve osteoporoz gibi sağlık sorunlarının önlenmesine de yardımcı olabilir. Kanserden koruyan beslenme tarzları hakkındaki çalışmalar devam etmektedir. Henüz kesin ve tutarlı sonuçlar alınmamış olmakla birlikte aşağıdaki bilgilerin yardımı olabilir.
Kanserden Koruyan Beslenme Tüyoları
*Meyve ve sebzeler yemek borusu, akciğer, ağız, mide ve kolon kanserlerinden korunmayı sağlayabilir.
*Balık, kepekli tahıllar, fasulye, meyve ve sebze ağırlıklı bir diyet olan Akdeniz diyeti kansere yakalanma riskini azaltabilir.
*Folik asit kanserden korunmaya yardımcı olabilir.
*Yeterince D vitamini ve kalsiyum almak kolorektal kanser riskini azaltabilir.
Daha sağlıklı beslenmek için yapılması gerekenler
Kanserden koruyan beslenme önerilerini uygulamak temelde sağlıklı ve dengeli beslenmek demektir, bu; diğer sağlık sorunlarına yakalanma riskini de azaltır. Çeşitli sebze ve meyveler, baklagiller, kabuklu yemiş ve tohumlar, kepekli tahıllar tüketmek genel sağlık için faydalıdır. Protein alımı için balık, kümes hayvanları, az yağlı veya yağsız süt ürünleriyle yağsız et tavsiye edilir.
Sağlıklı bir diyet için bazı yağları da tüketmek gerekir. Aşağıda göreceğiniz iyi yağlar toplam kolesterol seviyesinin düşmesine yardım edebilir:
*Tekli doymamış yağlar: Zeytin, avokado, kanola ve yer fıstığı ve diğer fındık yağlarında, ayrıca zeytinde, baklagillerde, kabuklu kuru yemişlerde, avokadoda, fındık ve fındık ezmesinde bulunur.
*Çoklu doymamış yağlar: Ayçiçeği, mısır ve aspir gibi bitkisel yağların yanı sıra soya fasulyesi, mısır, baklagiller, tahıl türleri, kabuklu yemişler ve tohumlarda bulunur.
*Omega 3 yağlı asitler: Somon, sardalye, uskumru ve ringa gibi yağlı balıklarda, ayrıca ceviz, keten tohumu ve keten tohumu yağında bulunur.
Trans ve doymuş yağlar da dahil bazı yağlar kötü yağlar olarak bilinir. Bu tip yağlar toplam kolesterol seviyesini yükseltebilir. Kızarmış yiyecekler, fast food tarzı gıdalar, unlu mamuller ve atıştırmalık yiyecekler de kötü yağ içerir.
Fitokimyasallar
Bazı uzmanlar bitki esaslı gıdalarda bulunan fitokimyasalların kanser riskini azaltabileceği gibi kalp, kemik ve beyin sağlığını da destekleyebileceğini düşünmektedir. C vitamini ve folik asit fitokimyasallardan yana zengindir. Brokoli, karnabahar, domates, havuç, sarımsak, bezelye, fasulye türleri, greyfurt, kepekli tahıllar, fındık ve keten tohumu da bu açıdan iyi kaynaklardır.
Şifalı bitkiler veya takviyeler kullanılmalı mı?
Piyasaya yeni çıkmış bir takviyenin kanseri önleyeceği veya geçireceği iddiaları heyecan verici olabilir, ancak bu tür pazarlama iddialarının bilimsel olarak kanıtlanmış olması pek muhtemel değildir. Multivitamin kullanmanın kanser riskinin azalmasına yardım edebileceğini gösteren bir kanıt da yoktur. Doktorunuza danışmadan diyetinize şifalı otlar veya takviyeler eklememeniz iyi olur. Beslenme tarzınızdaki rastgele ve aşırı değişiklikler yeni sağlık sorunlarına maruz kalmanıza yol açabilir.
Kanser riskini artıran besinler
Kanseri önleyen besinler hakkında net kanıtlar olmasa da araştırmalar bazı gıdaların kanser riskini arttırabileceğini göstermiştir.
*Sosis, salam, jambon sucuk gibi ağır işlenmiş etler kansere yakalanma riskini arttırabilir. (Özellikle kolorektal kanser)
*Doymuş yağ oranı yüksek olan gıdalar kilo alımına yol açar, fazla kilolu olmak da birçok kanser türüne maruz kalma riskini arttırır.
*Fazla miktarda alkol tüketmek yemek borusu, ağız, boğaz, meme, karaciğer ve kolorektal kanser riskini arttırabilir.