Ebeveynlerin Çocuklarıyla Oyun Oynamalarının Önemi
Çocuğunuz varsa oyun oynamanın çocuk gelişimi üzerindeki etkileri hakkında bir şeyler biliyorsunuzdur. Fakat bu konuya gerektiği kadar önem veriyor musunuz acaba? Oyunlar çocukları rahatlatır, sakinleştirir, hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını harekete geçirir, motor becerilerini güçlendirir, enerjilerini boşaltmalarına yardımcı olur, zeka gelişimlerini destekler. Park ve benzeri ortamlarda, kreşlerde, okullarda oynanan oyunların yanı sıra ebeveynlerin çocuklarıyla oyun oynamaları da çok önemlidir. Çocuklarla kaliteli zaman geçirmek için yapılması gereken şeylerden biri de onlarla oyun oynamaktır. Oyun sırasında hem çocuğunuz kendini tanımayı öğrenir, hem de siz çocuğunuzu daha yakından tanıma fırsatı bulursunuz.
İlköğretim çağlarında çocuklar akranlarıyla oynamayı tercih edebilirler ama 0 – 5 yaş dönemi çocuklarının sağlıklı bir şekilde gelişmesi için anne – babayla oynanan oyunlar çok önemlidir. Bu yüzden, gün içinde buna mutlaka zaman ayırmalısınız. Birçok ebeveyn çocuk sessizce, kendi kendine oyun oynamasını bir fırsat olarak değerlendirip kendi işlerini yapma veya dinlenme yoluna giderler. Çalışıyorsunuzdur, meşguliyetleriniz vardır, kendinize zaman ayırmak elbette hakkınızdır. Ayrıca yapılması zorunlu işler de olabilir. Bu yüzden iyi bir planlama yapmalısınız. Çocuğunuzun onunla belli bir zaman için oynayacağınızı anlamasını sağlamalısınız. Ne yapıp edip oyun için belli bir süre ayırmanız çok iyi olur. Fakat kendinizi bunu yapamayacak kadar yorgun ve keyifsiz hissettiğiniz zamanlar da olabilir. Bu durumda beraberce kitap okuyun, sohbet edin, gün içinde neler yaptığınız hakkında konuşun. Mutlaka mutfağa girip bir şeyler hazırlamanız gerekiyorsa bu sürece çocuğunuzu da dahil edin, ondan yardım isteyin. Sizinle beraber bu şekilde vakit geçirmek de onu tatmin edecektir.
Ebeveynler Çocuklarıyla Oynarken Nasıl Davranmalı?
Çocuk gelişimi uzmanları son yıllarda tek başına veya arkadaşlarla birlikte oynamanın yanı sıra anne – babanın katılımının da çok önemli çok önemli olduğunu ifade ediyorlar. Böylece çocuk sevildiğini ve önemsendiğini daha derinden hissediyor.
Ebeveyn – çocuk oyunları “Yönlendiren “ ve “Yönlendirmeyen” olarak 2 farklı şekilde olabilir. Yönlendiren oyunlarda anne – babalar çocuklarına oyunla ilgili tavsiyeler verebilir ve bu sırada yeni bilgi ve beceriler kazanmalarına yardımcı olabilir, ahlak ve görgü kurallarıyla ilgili bir şeyler öğrenmelerini sağlamaya çalışabilirler. Ancak, çocuk terapistleri son yıllarda çocuğun yönlendirilmediği ve eğitilmediği oyunların da gerekli ve faydalı olduğunu öne sürmektedirler. Bu türden etkinliklerde oyunun kurucusu da, yöneticisi de çocuktur, ebeveynler oyuna onun istediği şekilde eşlik eder. Bu sırada anne veya babanın çocuğu dikkatle gözlemlemesi, oyunu takip etmesi ve beraberce bu şekilde zaman geçirmekten memnun olduğunu hissettirmesi önemlidir. Özellikle hayali oyunlar sırasında çocuğunuzu gözleyerek onun endişeleri, merakları, eğilimleri, kaygı ve korkularıyla ilgili bilgiler edinebilirsiniz.
*Bazı günlerde inisiyatifi tamamen çocuğunuza bırakın, oyunu onun kurup yönetmesine izin verin. İstediği oyuncaklarla, istediği gibi bir oyun başlatsın. Oyuncak seçimine müdahale etmeyin, seçtiği oyuncakla nasıl oynaması gerektiğini söylemeyin.
*Onunla oynamaya ayırdığınız süre boyunca başka şeylerle ilgilenmeyin. Kendinizi bedenen ve ruhen oyuna bırakın, çocuğunuzun sizin için biçtiği role girip ona göre davranın.
*Oyun sırasında herhangi bir eşyayı asıl işlevinden başka bir şey için kullanırsa müdahale etmeyin. Bu, çocuğun hayal gücünün sınırlanmasına yol açar.
*Çocuğunuzu su, kil, kum gibi doğal oyun malzemeleri ile oynamaya teşvik edin. Özellikle suyla oynamak aşırı hareketli çocukları da, içe dönük çocukları da rahatlatan bir etkinliktir.
*Her oyun oynadığınızda öğretmenliğe soyunmayın. Sadece eğlenmeye, birlikte keyifli zaman geçirmeye odaklanın.
* Destekleyici yorumlar ve açıklamalar yaparak onun oyunuyla ilgilendiğinizi gösterin.
Oyuncak Seçimine Dikkat!
Evde çocuğunuzun yaşına ve ilgi alanlarına uygun, sağlıklı malzemelerden yapılmış oyuncaklar ve materyaller bulundurun. Sesli, ışıklı, bol düğmeli oyuncaklar başlangıçta ilgi çekici gelir ama çocukların çoğu kısa bir zaman sonra bu tip oyuncaklardan sıkılırlar. Farklı şeyler oluşturmaya imkan veren ahşap bloglar ve legolar çocuğun hayal gücünü ve yaratıcılığını ortaya çıkarmak açısından daha faydalı ve kullanışlıdır.