Down Sendromlu Çocuklar İçin Dil ve Konuşma Terapisi
Down sendromu tedavi edilebilen bir sorun değildir, ancak, çeşitli terapiler ve eğitim destek programlarıyla Down sendromlu bireylerin hayat kalitesi arttırılabilir. Down sendromlu çocuklar için dil ve konuşma terapisi önemlidir; çünkü iletişim becerilerinin güçlenmesine ciddi derecede katkısı olur.. Bunun dışında fizik tedavi ve ergoterapi (Günlük hayatın sürdürülmesi için gereken giyinme, yemek yeme gibi becerilerin geliştirilmesi için uygulanan terapi türü) gibi yöntemlerle hayatları kolaylaştırılabilir.
Down Sendromlu Çocuklar: Dil ve Konuşma Terapisinin Faydaları
Down sendromu belirtileri denildiğinde akla ilk gelen maddelerden biri dil ve konuşma gelişimindeki gecikme ve bozukluklardır. Bu durumla ilgili başlıca sorunlar konuşma seslerinin yanlış üretilmesi (artikülasyon bozukluğu) ve fonolojik problemlerdir. Fonolojik sorunu olan çocuklar kelimeleri kullanırken bazı sesleri atar, bazılarının da yerini değiştirirler. Kelimelerin başı veya sonundaki ünsüz harfi düşürür, bazen bir sözcüğün bir hecesini kullanmazlar. Yaptıkları ses hataları konuşmalarının anlaşılır olmasını farklı seviyelerde olmak üzere olumsuz etkiler. Konuşma seslerini tam ve doğru biçimde oluşturmadıkları sürece hecelemekte ve okumakta güçlük çeker, akademik sorunlar yaşarlar.
Hiç konuşamayan Down sendromlu çocukların sayısı oldukça azdır. Dil ve konuşma terapisi erken dönemde başlarsa 2 – 3 yaşlarında konuşmaya başlayabilirler. Nihai amacı çocuğun iletişim kurma becerisini geliştirmek olan bu terapiler sırasında potansiyel işitme kaybı sorununa dikkat etmek gerekir. Down sendromlu çocukların anatomik yapıları farklıdır. Kulak zarının arkasında sıvı birikmesinin yol açtığı işitme kaybına eğilimlidirler. Bu sıvının boşaltılması mümkündür, fakat durum bazen kronik bir hal alır.
Down sendromlu çocuklar için dil ve konuşma terapisi çocuğun konuşmasının daha anlaşılır hale gelmesini, sözel iletişim kurma cesaretini göstermesini, oral ve motor sorunlarla baş edebilmesini sağlar. Genellikle kurdukları iletişimde birçok şeyi anlayan, ancak iletmek istediklerini yeterli seviyede ifade etmekte güçlük çeken bu çocukların aynı temellere dayanan, fakat kişiselleştirilmiş bir terapi almaları tavsiye edilir. Çünkü her Down sendromlu çocuğun dil ve konuşmayla ilgili problemleri aynı değildir.
Özel eğitim ile dil ve konuşma terapisi Down sendromlu çocuğun gelişimini destekler, ulaşabileceği en yüksek kapasiteye ulaşmasını sağlar. Doğru zamanda başlamış uygun ve düzenli eğitim programları ile bu çocukların toplum içinde anlamlı bir hayat kurmaları sağlanabilmektedir.