Dediğim Dedik Çocukların 9 Özelliği Ve Ebeveynlere Tavsiyeler
Bütün çocuklar zaman zaman iradeli davranabilirler, fakat dediğim dedik bir çocuk belirli özellik ve davranışları tutarlı bir şekilde sergiler. Onu istemediği bir şeyi yapmaya ikna etmek çoğu zaman oldukça zordur. Katıksız inatçılığı bazen takdire şayan olsa da düpedüz sinir bozucu da olabilir.
Güçlü bir iradeye sahip bir çocuk olmak “Kötü çocuk” olmak anlamına gelmez. İradesi güçlü çocuklar işleri kendi kurallarına göre yapmaya kararlıdırlar. Bu tutumlarının yaşamın bazı noktalarında işlerine yarayabileceğini de kabul etmek gerekir.
Kuralları ihlal etmeye meyilli olan çocukları idare etmek zordur ama onların ileride girişimci veya yenilikçi yetişkinler olması ihtimali de daha yüksektir. Bir araştırmaya göre bu özelliğe sahip olan çocukların iyi bir gelir elde etme olasılığı da daha fazladır. Para her şey olmasa bile, çocuğunuzun bu yönünün hayata tutunmasını kolaylaştıracağını bilmek size biraz teselli verebilir.
Aşağıda güçlü bir iradesi olan çocukların 10 özelliği ve anne – babaların yapması gerekenler hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Çocuğunuzun karakterini bastırmaya çalışmak yerine enerjisini pozitif şeylere yönlendirmesine yardım etmenin yollarını aramalısınız.
Dediğim Dedik Çocukların Özellikleri
1.Sizinle Sonsuza Kadar Tartışabilirler
Dediğim dedik bir çocuk, bir konuda sizinle aynı fikirde değilse karşınızda kolay kolay geri adım atmaz. İktidar mücadelelerine katılmayı sever ve güçlü inadı gerçekten yorucudur. Boşluklar ve istisnalar bulmakta iyi olan mükemmel bir tartışmacıdır. Bu yüzden, şu anda izin vermediğiniz şeye daha önce izin verdiğinizi veya şu anda ona kızdığınız konuda çok da tutarlı davranmadığınızı, mesela sizin de yalan söylediğinizi hatırlatırsa şaşırmayın.
2.İstemedikleri Şeyleri Yapmayı Çok Kararlı Bir Şekilde Reddederler
İnatçı bir çocuğu yapmak istemediği bir şeyi yapmaya zorlamak çoğunlukla boşa zaman kaybıdır. Azarlamak, yalvarmak veya şartları daha uygun, daha cazip hale getirmek pek işe yaramaz. Yıkılmaz bir kararlılıkla sizi reddetmeye devam eder.
3.Kendi Kurallarını Koyarlar
İnatçı bir çocuk, sizin yatma zamanının geldiğini düşünmenizle ilgilenmez. Muhtemelen ancak yorulduğu zaman sorun çıkarmadan yatmayı kabul edecektir. Bir otorite figürünün koyduğu kurallara uymak yerine kendi kurallarını koymayı ve kendi davranış kılavuzunu oluşturmayı tercih eder.
4.Çok Sabırsızdırlar
Güçlü bir iradesi olan bir çocuk her şeyi kendi programına göre yapma eğilimindedir. Oyun oynarken sırasının gelmesini beklemekten hoşlanmaz, markette sıra beklemekten nefret eder, bir doktorun ofisinin bekleme odasında oturmayı sevmez. Zamanını bir başkasını bekleyerek geçirmeyi istemez.
5.Kendi Hızlarında Hareket Ederler
Parka gidebileceğini söylediğiniz zaman muhtemelen çok hızlı hareket edecektir. Ama markete gitmek istemiyorsa, bunun için hazırlanması 1 saat sürebilir. Yapmak istemediği bir şey söz konusu olduğunda bir salyangozun hızıyla hareket eder.
6.Duymak İstemedikleri Uyarıları Göz Ardı Ederler
İradeli bir çocuğa bir şeye dikkat etmesini veya belli bir biçimde yapmasını söylediğiniz zaman, bu uyarı işine gelmiyorsa sizi duymamış gibi yapabilir. Neleri duyacağını seçmekte iyidir. İsteklerine veya çıkarlarına uymayan herhangi bir şeyi kolayca duymazdan gelebilir.
7.Yoğun Öfke Patlamaları Sergilerler
Her çocuk zaman zaman öfke nöbetleri geçirebilir, ama inatçı bir çocuğun geçirdiği nöbet uzun bir süre boyunca aynı şiddetle devam eder. Hayal kırıklığına toleransı düşüktür ve öfkesini sosyal açıdan uygun bir şekilde ifade etmekte zorlanır. Çocuğunuz ayaklarını şiddetle yere vururken, kendini yerden yere fırlatırken veya son derecede yüksek bir sesle bağırırken ilk etapta onu neyin tetiklediğini bile bilmiyor olabilirsiniz.
8.Patronluk Taslamaya, Başkalarına Talimat Vermeye Eğilimlidirler
Güçlü bir iradesi olan bir çocuğun aklında işlerin nasıl yürümesi gerektiğiyle ilgili fikirler vardır ve sıklıkla fikirlerini gerçeğe dönüştürmeyi denerler. Akranlarına nerede duracaklarını veya nasıl davranacaklarını rahatça söyleyebildikleri gibi, yetişkinlere de ne yapacaklarını söylemekten çekinmezler.
9.Her Zaman Sebepleri Bilmeyi İsterler
Dediğim dedik bir çocuğa söylenebilecek en yanlış cümlelerden biri “Çünkü ben öyle diyorum” cümlesidir. Bu cevapla yetinmez. Neden yağmur yağarken dışarıda oynayamadığını veya kanepede zıplamasını neden istemediğinizi mutlaka bilmek ister. “Bilmiyorum” veya “Çünkü öyle” gibi şeyler söylemeyi düşünebilirsiniz ama bu tür cevaplar onu tatmin etmeyecektir. Tartışmayı bırakmasını istiyorsanız ona izin vermemenizin sebebini iyice açıklamanız gerekir.
Ebeveynlere Tavsiyeler
Onu Uyarın Ve Sözünüzü Dinlemezse Dediğinizi Yapın
Bazen ebeveynler, inatçı çocuklarının yaptıklarının sonuçlarına katlanmalarını sağlamaktan kaçınırlar. Çünkü onunla uğraşmanın sonuçlarını göze almak istemezler. Fakat çocuğun ne zaman sınırını aştığını anlamasını sağlamak gerekir.
Ona şu anda tartışmayı kesmezse o gün televizyon izlemeyeceği gibi tek bir yaptırım sunun. Eğer durmazsa söylediğiniz şeyi uygulayın. Ayrıcalıklarının elinden alınması gibi olumsuz sonuçları yaşamak çocuğun gelecekte kurallara uymak konusunda daha dikkatli davranmasını sağlayabilir.
İki Seçenek Sunun
Tercih hakkı olduğunu düşünürse sözünüzü dinlemeye daha istekli olabilir. Belli bir şeyi tam şu anda yapmasını istemek yerine bunu şimdi mi, yoksa biraz sonra mı yapmak istediğini sorun. Ona seçme şansı tanımanız kendini daha güçlü hissetmesini sağlar ve her şeyi kontrol etme dürtüsünü yatıştırır.
Çok Fazla Kural Koymaktan Kaçının
Uyması gereken çok fazla kural olması hür iradesiyle hareket etme eğiliminde olan bir çocuğu boğar ve uymak için motivasyonunu azaltır. Sadece en önemli kurallara odaklanın. Küçük meseleler için bir güç mücadelesine girmekten kaçının ve mümkün olduğu zaman onun yaptığı şeyin doğal sonuçlarını yaşamasına izin verin.
Sonuçlar Konusunda Kararlı Olun
Çocuğunuz isteğinizi veya uyarınızı göz ardı ediyorsa devreye girin, varlığınızı hissetmesini sağlayın ve tam olarak ne istediğinizi bir kere daha açıklayın. Ne demek istediğinizi, neyi kastettiğinizi net bir şekilde aktardığınızdan emin olun.
Söz dinlememesi halinde örneğin o gün dondurma yiyemeyeceğini veya bilgisayarda oyun oynayamayacağını söylediyseniz, dediğinizi yapmanız çok önemlidir. Böylece boş tehditlerle zaman harcamayacağınızı öğrenmesini sağlarsınız.
Çocuğunuzun Duygularını Kabul Edin
Çocukların öfke patlamaları çoğu zaman başkalarının ne kadar sıkıntılı olduklarını anlamasını sağlamaya çalışmakla ilgilidir. Ona durumunu anladığınızı ifade edin. Örneğin, şu anda büyük annesinin evine gidemeyeceği için üzüldüğünün farkında olduğunuzu belirtin. Tepkisini duruma göre aşırı dramatik bulsanız bile “Bu önemli bir şey değil” diyerek duygularını hafife almayın. Neler hissettiğini anladığınızı düşünürse, kendini ne kadar kötü hissettiğini kanıtlamak için büyük bir gösteri yapmaya gerek duymayabilir.
Koyduğunuz Sınırlar Hakkında Kısa Açıklamalar Yapın
Uzun açıklamalar faydalı değildir, küçük çocukların üzerinde pek işe yaramazlar. Bununla beraber, ona sınır koymanızın altında yatan nedeni kısaca açıklamanız işe yarayabilir. “Bugün parka gidemeyiz, çünkü epey kar yağıyor ve salıncaklar, kaydıraklar güvenli olmayacak.” gibi açıklamalar kuralları ona işkence etmek için koymadığınızı, bunların arkasında geçerli sebepler olduğunu anlamasına yardım eder.