Çocuklarda Zatürre Hastalığı
Ülkemizde, hayatının ilk yılını sürerken hastaneye yatırılan bebeklerin yüzde 30 ila 50’sinin zatürre (pnömoni) hastalığından muzdarip olduğunu biliyor muydunuz? Virüs veya bakterilerin yarattığı bu tek veya iki taraflı akciğer enfeksiyonu türü günümüzde 5 yaş altındaki çocukların yaklaşık beşte birinin ölmesine yol açıyor. Çocuklarda zatürre hastalığı geçmişte çok daha büyük bir tehlike teşkil ediyordu. Zaman içinde geliştirilen yeni tedavi yöntemleri ve aşılar bu hastalığın daha kolay tedavi edilmesini sağladı ama tehlike tamamıyla ortadan kalkmadı.
Zatürre çocukların dışında 65 yaşın üstündeki bireyler, kronik hastalığı olanlar ve gebe kadınlar için de ciddi bir tehlike oluşturuyor.
Zatürrenin başlıca belirtileri
Hastalığın belli başlı belirtileri öksürük, balgam ve yüksek ateş olarak sıralanıyor. Yoğun öksürüğün yanı sıra 39 – 40 dereceye kadar yükselen titremeli ateş, nefes darlığı, göğüs ve karın ağrısı da gözleniyorsa hiç zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekiyor. Hastalığın ilerlemesi durumunda bu belirtilerin yanında göğüs ağrısı, bulantı – kusma, nefes darlığı, soluk alıp vermenin sıklaşması, bilinç kaybı, halsizlik ve kas – eklem ağrıları sorunları da yaşanıyor. Ağır zatürre vakalarında ise nefes darlığı daha ciddi bir seviyeye geliyor, tansiyon düşüyor, bilinç bulanıklaşıyor, deri ile mukozanın rengi mavileşiyor.
Çocuklarda zatürre hastalığı sonbahar ve kış sezonunda daha sık görülüyor. 2 yaşından küçük çocuklar en büyük risk grubunu teşkil ediyor. Çocuklarda zatürre riskini yükselten nedenler şu şekilde sıralanıyor:
*Erken doğum
*Yetersiz beslenme
*Kalabalık bir ortamda yaşama
*Sigaraya maruz kalma
*Annenin yaşının küçük olması
*Anne sütüyle beslenmeme
*Altta yatan başka bir hastalık
*Alerjik bünye
Ateşin Düşmemesi Önemli Bir Belirti
Birçok enfeksiyonda olduğu gibi zatürre hastalığında da ateş, temel belirtiler arasında yer alıyor. Özellikle 0 – 5 yaş arasındaki çocuklarda, belirgin bir hastalık söz konusu olmasa bile, vücut ısısının 3 gündür tedavi edilmesine rağmen düşmemesi durumunda zaman kaybetmeden doktora gitmek gerekiyor. Dikkate alınması gereken diğer belirtiler ise burunda akıntı, beslenme zorluğu ve huzursuzluk hali olarak sıralanıyor.
Çocukları Zatürreden Korumanın Yolları
*Rutin aşı takviminde yer alan bütün aşıları eksiksiz olarak yaptırmak
*Özellikle 6 ay – 3 yaş arasındaki çocuklara grip aşısı vurdurmak (Viral zatürre hastalıklarından korumak için)
*Yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenmelerine özen göstermek
*Özellikle kışın kapalı alanlardan ve hasta çocukların bulunduğu alanlardan uzak tutmak
*Çocukların yanında asla sigara içmemek ve onları sigara içilen ortamlardan uzak tutmak
*İlk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslemek ve emzirmeyi 2 yaşına kadar devam ettirmek
*A ve D vitamini eksikliği olmamasına dikkat etmek
*Kış aylarında soğuktan koruyacak şekilde giydirmeye dikkat etmek
*Hijyen kurallarına özen göstermek