Çocuklara kitap okumayı sevdirmenin yolları
Kitap okuma her anne babanın çocuklarında olmasını istediği güzel bir alışkanlıktır. Ancak ısrarla okumaktan kaçan bir çocuğa kitap okumayı sevdirmek hiç de kolay değildir. Böyle bir durumda öncelikle çocuğun neden okumaktan kaçtığı hakkında düşünmek gerekir. Unutulmamalıdır ki özellikle çocuklar severek ve içlerinden gelerek yapmadıkları şeyi kolay kolay alışkanlığa dönüştüremezler. Onlara zorla bir alışkanlık edindirmeye çalışmanın hiçbir faydası olmaz. Bu yüzden çocuklara kitap okumayı sevdirmenin yolları hakkında kafa yormak ve bilinçli bir şekilde yönlendirme yapmak gerekiyor.
Çocukların kitap okumayı sevip sevmemesi biraz da ailelerinin kitapla arasındaki ilişkiden kaynaklanıyor. Anne babası kitap okumayan bir çocuğun kitap okumayı sevmesi pek de beklenemez. Kendinizde olmayan bir alışkanlığı çocuğunuza aşılamaya çalıştığınızda ters tepki görürsünüz. Çocuğunuza kitap okumayı sevdirmek için öncelikle ona güzel bir örnek olmalısınız. Çocuklar gördükleri şeyleri yaparlar; bu yüzden sizin bir kitapsever olmanız çocuğunuzu bu açıdan olumlu etkiler. Diyelim öyle biri değilsiniz, çocuğunuza bu güzel ve faydalı alışkanlığı kazandırmak için ‘Mış gibi’ yapın. Siz elinizde kumanda televizyonun karşısında saatler geçiren, bu sırada dünyayla ilgisini kesen bir insansanız çocuğunuza git kitap oku demeniz, doğal olarak pek anlamlı olmayacak ve işe de yaramayacaktır.
Çocuklar keyif düşkünü olduğundan onun karşısına geçip ayaklarınızı uzatarak keyifli bir kitap okuma seansı yapıp onu özendirmeye çalışabilirsiniz. Böylece çocukta okumanın keyif veren bir şey olduğu izlenimi oluşur. Çocuklara sesli olarak kitap okumak da kitap okumayı sevdirmek açısından etkili bir yöntemdir. Çocuğunuza kitaplar hakkında fikirler sorun. Onun size önerdiği türde kitapları alıp okuyun ve okuduktan sonra da onunla kitap hakkında muhabbet edin. Sabırla farklı taktikler deneyin ve sizin çocuğunuza en çok hitap edenini bulmaya çalışın.
Çocuğunuzun mutlaka bir ideali, bir hedefi vardır. Öncelikle bunu öğrenmeye çalışın veya kendiniz de ona güzel bir hedef belirleyin. Vereceğiniz hedefi çocuğunuz beğenmezse onun beğeneceği başka güzel bir hedef belirleyin. Çocuğunuzun ideali veya kendi belirlediğiniz ve çocuğunuzun da hoşuna giden hedefle kitap okuma arasında bağlantıyı çocuğunuza anlatın. Okuyanla okumayanın bir olmayacağını hayattan örneklerle gösterin. Yalnız bunları yaparken çocuğunuzun bir çocuk olduğunu aklınızdan çıkarmayın, anlatımınız ona göre olsun.
Her akşam olmasa bile en azından haftada en az bir defa kitap okuma saati düzenleyin. Bu saatte evdeki herkes bir kitapla köşesine çekilsin. Kitap okumayı bilmeyen çocuklarınıza da resimli kitaplar verin ki onlar da onunla ilgilensin.
Çocuklar kendilerinin muhatap alınmasını çok sevdikleri için onun adına bir dergiye abone olmak faydalıdır. Kapı kendisi için çalmaktadır, gelen dergi onun adına gelmektedir; bu, çocuğun hoşuna gider ve gururunu okşar. Bu şekilde gelen yayını daha bir keyifle okur ve bir sonraki postayı hevesle bekler.
Çocuklara kitap okumayı sevdirmenin yolları arasından sizin çocuğunuz üzerinde etkili olanlarını tespit etmeye çalışırken, ona kitap okumayı sevdirmeye uğraşırken anlayışlı ve sabırlı olmalısınız. Mesela çocuğunuz başladığı kitabı yarıda bıraktı diye ona yüklenmemelisiniz. Hangimiz başladığımız kitabı yarıda bırakmadık ki? Böyle durumda yarım bıraktığı kitabın önemli olduğunu düşünüyorsanız kitabı siz okuyun ve ona anlatın. Çocuğunuzla birlikte kitap mağazalarını dolaşın, onun hangi kitapları almak istediğini sorun. Almak istediği kitabı kendiniz önce bir inceleyin. Unutmayın ağaç yaş iken eğilir ve kitap okuma alışkanlığı çocuklara zorlayarak değil eğlenceli hale getirilerek kazandırılır.