Çocuğunuzu Yuvaya Alıştırırken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey
Belli bir yaşta yuvaya başlamak çocuk gelişimi açısından önemli bir aşamadır ve şartlar uygunsa çocukların yuva eğitimi alması tavsiye edilir. Fakat çocuğu yuvaya alıştırmak bazen aileler için ciddi bir sorun olabilir. Çocuğun durumunu ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak ve bilinçli bir yaklaşım sergilemek bu sürecin daha rahat ve kolay atlatılmasına yardımcı olur. İşte çocuğunuzu yuvaya alıştırırken dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar:
1.Çocuk Yuvaya Başlayacak Yaşta Mı?
Yuvaya başlama yaşı olarak genellikle 3 – 4 yaşlar uygun görülür. Bu dönem oyun dönemidir ve çocuklar oyun arkadaşı arayışı içindedirler. Sosyal ve duygusal açıdan daha bağımsızdırlar, bedensel yapı ve kas gelişimi itibariyle de yuva ortamında rahatça hareket edebilirler. 3 – 4 yaş çocukları sürekli olarak sorular sorar, kısa ve basit öyküleri sıkılmadan dinlerler. Çatal – kaşık, bardak, kalem kullanabilir, makasla bir şeyler kesebilir, dişlerini fırçalayabilirler. Zorlanmadan çömelip kalkabilir, bisiklet sürebilir, topa tekmeyle vurabilirler. Ayrıca renkleri, sayıları ezberleme yetenekleri gelişir ve dil gelişimleri de gün geçtikçe ilerler.
Öte yandan, yuvaya başlamak söz konusu olduğunda, çocuğun bireysel özelliklerini de dikkate almak gerekir. Aynı yaş grubundaki bütün çocuklar aynı özelliklere sahip değildirler. Bu yüzden, çocuğunuzu yuvaya vermeyi düşündüğünüz zaman onun bunun için gereken bilişsel ve psikososyal özellikleri taşıyıp taşımadığını dikkate almalısınız. Çocuğunuzun el becerilerinin ve özbakım yeteneğinin yeterli olup olmadığını, kendi yaş grubundaki çocukların oynadığı oyunlara gereken dikkati verip veremediğini, öğretmenin direktiflerini takip edip edemeyeceğini düşünmelisiniz.
2.Kararlı Olun Ama Gerekirse Kararınızı Tekrar Gözden Geçirin
Çocuğunuzu yuvaya verdiğiniz için kendinizi suçlu hissetmeyin ve kararlı davranın. Sahte gözyaşlarına prim vermeyin. Ama şunu da unutmayın; yuvaya adapte olma süreci her çocuk için aynı değildir. Pek çok çocuk yavaş yavaş ortama alışır ama bazıları büyük zorluklar çekebilirler. Çocuğunuza bir travma yaşatmaktan kaçınmalısınız, bu ileride okul korkusu yaşamasına veya okuldan nefret etmesine yol açabilir. Durmadan ve şiddetli bir şekilde ağlıyor, bir türlü sakinleşmiyor ve yuvaya, en azından şimdilik uyum sağlayamayacak gibi görünüyorsa kararınızı bir kere daha gözden geçirmelisiniz.
3.Ortam Hakkında Bilgi Verin
Çocuğunuzu yuvaya alıştırırken yapmanız gereken şeylerden biri de ona nasıl bir yere gideceğini, orada neler yaşayacağını anlatmaktır. Ona yuvada yeni arkadaşlar bulacağını, onlarla oyunlar oynayacağını, yeni şeyler öğreneceğini anlatın. Bunun aynı yaşlardaki bir çocuğun yaşadığı normal bir süreç olduğunu söyleyin. Yuvada geçireceği saatlerde hoşuna gideceğini sandığınız şeylerden söz edin. Bu sırada doğal olun ve yuva hayatının olumlu yönlerini fazla abartmayın.
4.Bir Ziyaret Günü Ayarlamak Faydalı Olabilir
Çocuğunuz ortamı önceden görür, mümkünse öğretmeniyle veya yuvanın yetkililerinden biriyle tanışırsa kaygıları azalabilir ve adapte olması daha kolay olabilir.
5.İlk Günlerdeki Kaygılarını Anlayışla Karşılayın
Çocuklar yuvaya başladıkları ilk günlerde kaygılı olabilirler. Çocuğunuza bunun normal bir şey olduğunu, hayatında bir yenilik, bir değişiklik olduğunda herkesin benzer şeyler hissettiğini anlatın. Endişelerinin geçeceğini söyleyin.
6.Endişeli Görünmemeye Dikkat Edin
Çocuğu yuvaya alıştırırken ebeveynler de birtakım kaygılar ve sıkıntılar yaşayabilirler. Fakat kaygılarını kontrol etmeleri gerekir, zira anne – babanın huzursuzluğu çocuğu da olumsuz etkiler.
7.Sabahları Onunla Vedalaşın, Fakat…
Yuvaya giden çocuğunuza sabahları mutlaka “Hoşça kal” demelisiniz. Fakat uzun ve dramatik bir vedalaşma sahnesine meydan vermeyin.
8.Öğretmenini Sevdiğinizi Ve Güvendiğinizi Hissettirin
Bir süre için sınıfta çocuğunuza eşlik edecekseniz geri planda kalmaya özen gösterin, bırakın yapacağı şeyleri öğretmeniyle yapsın. Sınıftan ona haber vermeden kaçmayın. Yanınıza geldiği zaman arkadaşlarıyla ve öğretmeniyle beraber olmasını teşvik edin.
9.Yanında / Yakınında Olma Sürecini Kısa Tutun
Yuvada geçireceği ilk günlerde çocuğunuzun etrafında, ihtiyaç duyunca size ulaşabileceği mesafede olmanızda fayda olabilir. Fakat bu süre gereğinden uzun olmamalı, 1 hafta – 10 günü geçmemelidir. İstediği her zaman sizi görecek olması yuvaya alışmasını zorlaştırabilir.
10.İlk Haftalarda Okuldan Erken Alınabilir
Yuvanın ilk birkaç haftasında çocuğunuzu okuldan, normalde alacağınız saatten 1 saat önce alabilirsiniz. Çok fazla sorun olursa okul yönetimi daha önce almanızı da isteyebilir. Sonra yuvada kaldığı süreyi yavaş yavaş arttırmaya başlayın. Böylece çocuğunuzun okulda sıkılmasını önleyebilir ve ertesi gün yine gelme isteği duymasını sağlayabilirsiniz.