Çocuğunuzla beraber kitap okuyun
Günümüz çocuklarının en büyük zevklerinden biri internette zaman geçirmek ve bilgisayar oyunları oynamak. Bu eğilim yaygınlaştıkça kitap okuma oranları düşüyor, oysa kitap okumanın çocuk gelişimi açısından büyük faydaları var. Bu konuda anne babalara önemli bir rol düşüyor. Çocuğunuzun daha zeki olmasını, anlatmak istediklerini güzel bir şekilde ifade edebilmesini, iletişim becerisinin ve kavrama yeteneğinin yüksek olmasını istiyorsanız onunla beraber kitap okumaya zaman ayırmalısınız. Çocuğunuzun çok küçük olduğunu ve okuduklarınızdan bir şey anlamayacağını düşünmeyin ve bebeğiniz küçücükken bile ona kitap okuyun. Siz kitap okurken sesinizi duyması ona dil gelişimi açısından çok şey kazandıracaktır.
Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmek istiyorsanız bunun yollarından biri de ona yaşına uygun kitaplar okumak ve kitap okumayı sevmesini sağlamaya çalışmak. Beynimizde milyarlarca nöron var, yaşımız ilerledikçe bunların sayısı ve kalitesi düşüyor. Bu da şu anlama geliyor; insanoğlunun zekasının geliştirilmesi için en uygun yaşlar erken çocukluk dönemleri. Zeka gençlik ve yetişkinlik çağlarında da geliştirilebilir ama bu çocukluk çağlarındaki kadar kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşmez. Çocuğunuzla kitap okurken ona sözcükleri melodik bir şekilde heceleyerek söyleyin, konuşmaya başladıysa kelimeler, olaylar hakkında yorumlar yaptırın. Okuduğunuz kısımlarla ilgili sorular sorun, kitabın bundan sonrasında neler olacağını tahmin etmesini isteyin. Bunları alışkanlık haline getirirseniz çocuğunuzun kelime hazinesi genişler, neden – sonuç ilişkisi kurma ve problem çözme yeteneği artar. Kitap okuyarak çocuğunuzun durmadan abur cubur şeyler yemenin veya dişleri fırçalamamanın muhtemel kötü sonuçlarından hayvanları sevmenin ve sokak hayvanları için bir şeyler yapmanın önemine kadar birçok konuda bilinçlenmesini sağlayabilirsiniz.
Araştırmalar kitap okurken öğrenilmesi amaçlanan kelimeler hakkındaki soruları cevaplayan çocukların kelime hazinesinin, sözcükleri sadece tekrar eden ve parmakla gösteren yaşıtlarından daha zengin olduğunu gösteriyor. Geniş bir kelime dağarcığına sahip olması çocuğunuzun insanlarla ilişkilerini, okul ve iş başarısını önemli ölçüde etkileyecektir. Kelime hazinesi geniş olan insanlar daha fazla kavramla düşünür, daha geniş bir bakış açısına sahip olurlar.
Çocuklar için esas olan sözler değil, davranışlardır; verdiğiniz öğütleri, söylediğiniz şeyleri davranışlarınızla desteklemelisiniz. Kendiniz de kitap okursanız çocuğunuz kitap okumanın faydalı ve keyifli bir şey olduğuna daha kolay ikna olur.
Ona ilgisini çekebilecek, seviyesine uygun kitapları gösterin ve aralarından tercih yapmasına izin verin. Okumayı biliyorsa okuduğu kitap konusundan onunla konuşun, kendi çocukluğunuzda okuduğunuz kitaplardan söz edin. Özellikle ilgilendiği bir konu varsa o konuda yaşına uygun kitaplar temin edin. Dışarıya çıkarken her zaman yanınızda kitaplarından birini bulundurun; bir yerde beklerken, zaman geçirirken okuması için verin.
Vücudun belli bir bölgesini sistemli ve düzenli bir şekilde çalıştırırsanız bir süre sonra o bölgede anlamlı değişiklikler olur, öyle değil mi? Kol kaslarınıza yönelik spor hareketleri yaparsanız kol kaslarınız, karın bölgesine çalışırsanız karın kaslarınız güçlenir. Tıpkı bunun gibi, okumak da beyin kaslarının gelişmesini sağlar. Çocuğunuza, algısının son derecede açık olduğu erken çocukluk döneminde okuma alışkanlığı ve sevgisi kazandırırsanız en çok istediğiniz şeylerden birine yatırım yapmış olursunuz; onun başarılı bir insan olması ihtimaline.