Bebek Bakıcısı Seçme Rehberi
Anne ve babanın çalıştığı veya annenin çalışmasa bile çocuğuna bakmak için yardıma ihtiyaç duyması halinde aile için bir bebek bakıcısı seçme süreci başlar. Bu önemli seçimi yaparken yeterince zaman ayırmak ve titiz davranmak gerekir. Bakıcıya işin tanımı ve muhtemel özel durumlar hakkında eksik veya yanlış bilgi vermek, kişiliğini, fiziksel ve ruhsal sağlık durumunu detaylı olarak soruşturmamak gibi hatalar yüzünden aileyle bakıcı arasında anlaşmazlıkla yaşanabilir.
İyi bir bakıcı bulduğunuzu düşündüğünüz zaman büyük bir rahatlık hissedersiniz, ama bakıcı bir süre sonra şu veya bu sebeple işten ayrılırsa veya siz ayrılmasını gerekli görürseniz yeniden sıkıntılı bir seçim sürecine girmek durumunda kalırsınız. Üstelik bu sefer moraliniz bozulmuş, güveniniz sarsılmış olabilir. Çocuk bakıcısı seçerken gereken titizliği göstermek her şeyin yolunda gideceğini garanti etmeyebilir, ama bu durumda sorun yaşama ihtimali azalacaktır.
Sık sık bakıcı değiştirmek çocuğunuzun üstünde olumsuz etkiler yapar, bunu da göz önünde bulundurmalısınız. Çocuğunuz bakıcısına alıştıysa ve onu sevdiyse hayatından uzaklaşması yüzünden bazı sıkıntılar yaşayabilir. Ayrıca yeni birine alışması da zaman alır. Bu yüzden bebek bakıcısı seçme süreci sırasında aceleci davranmamalı, en doğru adayı bulmak için gereken sabır ve çabayı göstermelisiniz.
Bebek Bakıcısı Seçme Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğim Kaç Aylıkken Bakıcı Tutmalıyım?
0 – 3 yaş döneminde sürekli çocuğunuzla beraber olmanız çok iyi olurdu, çünkü bu dönemde size çok ihtiyacı var. Ancak, birçok anne için bu mümkün olmuyor. Bebeğin bakıcıya bırakılması için en uygun zamanın hangisi olduğu konusunda kesin bir uzman görüşü yok, ancak, genel olarak ilk 6 ay boyunca anne ile bebeğin arasına başka kimsenin girmemesi tavsiye ediliyor.
Gündüzlü Bakıcı Mı, Yatılı Bakıcı Mı?
Bebek bakıcısı seçme sürecinde düşünmeniz gereken konulardan biri de sabah gelip akşam gidecek birini mi, yoksa izin günü dışında 7 / 24 evinizde zaman geçirecek birini mi tercih ettiğinizdir. Karar vermenize yardımcı olmak için size bu iki alternatifin özellikleri hakkında biraz bilgi verelim:
Gündüzlü Bakıcı
Yerli bakıcıların çoğu gündüzlü olarak çalışmayı tercih eder. Bu durumda çocuğunuz dilimizi bilen biri tarafından büyütülmüş olur.
Gündüzlü çalışan yerli bir bakıcıyı tercih ederseniz çalışma izni, vize gibi bürokratik işlemlerle uğraşmanız gerekmez. Akşamları eşiniz ve çocuğunuzla, geceleri çocuğunuzu yatırınca eşinizle baş başa kalırsınız. Bakıcının kalması için ekstra bir oda ve eşyalar ayarlamanıza gerek kalmaz. Banyonun, tuvaletin kullanımı gibi konularda tedirginlik yaşamazsınız. Evinizde dilediğiniz kıyafeti gezerek dolaşabilirsiniz.
Yatılı Bakıcı
Yatılı bir bakıcı ile çalışmak hayatınıza bazı açılardan ciddi rahatlıklar getirir. Bu durumda bakıcınızdan gündüz saatlerinde de, gece saatlerinde de yardım isteyebilirsiniz. Bir davete katılacağınız zaman bebeğinizi de götürmeniz veya telaş içinde davet süresince onun yanında kalabilecek güvenilir birini aramanız gerekmez. Eşinizle nöbetleşe yaptığınız etkinlikleri birlikte yapabilir, örneğin spor salonuna gidebilir ya da akşamları baş başa yürüyüşe çıkabilirsiniz. Güvendiğiniz bir aile büyüğünden bir süre bakıcının yanında kalmasını isteyip küçük kaçamaklar yapabilirsiniz.
Bakıcınız yatılı olursa işten dönerken daha rahat hareket edebilirsiniz. Vaat ettiğiniz saatte evde olmak için acele etmeniz gerekmez. Bir yere uğrayabilir veya arkadaşlarınızla biraz zaman geçirebilirsiniz. Geç yattığınız gecelerde bebeğiniz için erkenden kalkmak yerine bir süre daha yatakta kalabilirsiniz. Bir sebeple geceleri çocuğunuzun başında nöbette olmanız gerekiyorsa bu işi bakıcıyla paylaşabilir ve daha az yorulursunuz. Bebeği bakıcısına bırakıp akşamları eşinizle birlikte sinemaya veya konsere gidebilirsiniz.
Yatılı olarak çalışacak bir bakıcıyla anlaşmanın avantajlı tarafları vardır, ancak, bu durumda bakıcı için ayrı bir oda ayarlamanız ve bazı eşyaları temin etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Ayrıca, bakıcının günün her saatinde evinizde olmasından rahatsız olup olmayacağınızı da iyi düşünmelisiniz.
En Az Birkaç Adayla Görüşün
Bebek bakıcısı seçme sürecinde görüştüğünüz ilk aday sizde çok olumlu bir izlenim bıraksa bile birkaç kişiyle görüşmenizi ve yaptığınız her görüşme hakkında not almanızı tavsiye ederiz. Birkaç alternatifi kıyaslayarak daha sağlıklı bir karar verebilirsiniz. Farklı kişilerle görüşmenin kriterlerinizi netleştirmeniz açısından da faydası olur.
Bakıcının Yaşı
Bebek bakımı söz konusu olduğunda en az 20’li yaşlarında, kendini işine verebilecek, kişilik özellikleri oturmuş bir bakıcıyla anlaşmak iyi olur. Üst sınır tercihi kişilere göre değişebilir ama bakıcının bir bebeğe bakım verebilecek olgunluk ve enerji seviyesinde olması önemlidir.
Tecrübeli Bakıcı Daha Avantajlıdır
Özellikle ilk defa anne oluyorsanız ve çocuk bakımı konusunda sadece teorik bilgilere sahipseniz bakıcınızın tecrübeli olması daha uygundur. Deneyimli bir bakıcı her durumda avantajlıdır. Yaklaşımı daha bilinçlidir, bebeklerle ilgili sorunlara ve bunlara çözüm bulmaya alışıktır, hangi durumda ne yapması gerektiğini bilir. Fakat bakıcı yalnız başına kalmayacaksa, yanında sürekli olarak bilgisine ve deneyimine güvendiğiniz bir büyüğünüz olacaksa tecrübesiz olması sorun teşkil etmeyebilir.
Bebek Bakıcısı ile Konuşurken Sorulması Gereken Sorular
*Son çalıştığınız iş neydi ve neden ayrıldınız?
*Bu işi isteme sebebiniz nedir?
*İşe ne şekilde gelip gideceksiniz? (Havaların iyi olduğu bir dönemse kötü havalarda sorun çıkıp çıkmayacağını da sormalısınız.)
*Çocuklarınız var mı? Onların gereksinimleri işinizi etkiler mi?
*Bebeğim hareketlendiği zaman onunla başa çıkabilecek misiniz?
*Çocukları ne şekilde disipline edersiniz?
*Size göre bebeğimin ne gibi ihtiyaçları olabilir?
*Sağlık durumunuz hakkında bilgi verir misiniz? (Yakın tarihli genel bir sağlık raporu isteyin. Sigara, alkol ve uyuşturucu ilaç kullanımını da sorgulamayı unutmayın.)
*Bebeklere uygulanacak ilkyardım tedbirleri hakkında neler biliyorsunuz? Bu konuda eğitim aldınız mı?
*Bu işe ne kadar süreyle devam etmeyi düşünüyorsunuz?
Bu soruların size fikir vereceğini umuyoruz. Bunların dışında cevabını bilmek istediğiniz daha birçok soru olabilir. Sormak istediğiniz her şeyi not almanızı tavsiye ederiz. Böylece görüşme sırasında onları unutma riski ortadan kalkar.
Bebek Bakıcısı Adaylarıyla Görüşürken Neleri Dikkate Almalısınız?
Bebek bakıcısı seçme sürecinde ilk izlenim, yanılma payı da olmakla beraber, önemlidir. Adaylarla ilk görüşmeniz sırasında kişilikleri, konuşma tarzları, görgü ve bilgileri hakkında bazı ipuçları yakalayabilirsiniz.
Görünüm: Saçlarının, dişlerinin, kıyafetlerinin temiz olup olmadığına, genel olarak bakımlı görünüp görünmediğine dikkat edin.
Dakiklik: Daha ilk görüşmeye gelirken geciken bir bakıcı adayı işe geliş saatlerine de yeterince özen göstermeyebilir.
Düzen anlayışı: İyi bir bebek bakıcısı düzenli ve pratik olmalıdır. Özellikle titiz biriyseniz rahat, dağınık bir bakıcıyla anlaşamazsınız. Öte yandan, size göre çok titiz biri olması da sorunlara yol açabilir.
Fiziksel özelliklerinin işe uygunluğu: Bir bebeğin gün içinde defalarca kucağa alınması, taşınması gerekebilir. Bebek hareketlenmeye başladığı zaman da sürekli peşinde dolaşmak, ardından koşturmak gerekir. İşe alacağınız adayın fiziksel özelliklerini bu açıdan değerlendirmelisiniz.
Zeka, yaratıcılık ve soğukkanlılık: Bakıcının işi bebeğinizi uyutmak, beslemek, güvenliğini sağlamaktan ibaret olmayacak. Onu eğitmesi ve eğlendirmesi de gerekecek. Bunu yapabileceğinden, bu konudaki istek ve beklentilerinizi anladığından emin olmaya çalışmalısınız. Ayrıca olumsuz durumlarda kısa sürede doğru karar verebilecek ve gereken tedbirleri alacak biri olmalıdır.
Görüşme sırasında kimse bunları yapamayacağını söylemez tabii. Bu konuda fikir edinmek için bakıcının siz çalışmaya başlamadan bir süre önce evinizde sizinle ve bebeğinizle beraber zaman geçirmesi iyi olur. Bu mümkün değilse bir deneme süreci belirleme ve kararınızı bu sürecin sonunda, akşamları evinize geldiğiniz zaman gözlediğiniz şeylere göre verme yoluna da gidebilirsiniz. Bu konudan aşağıda da söz edeceğiz.
Çocuklarla iletişimi: Görüşme bitmeden önce bakıcıyla bebeğinizi bir süre için karşı karşıya getirin. Nazik ve ilgili olup olmadığını, çocuğunuzun ihtiyaçlarıyla ilgili görünüp görünmediğini gözlemlemeye çalışın.
Sizinle iletişimi: Bakıcınızla aranızda rahat ve net bir iletişim olmalı. Gün içinde onu arayıp bir şeyler soracaksınız, o size bir şeyler bildirecek. Bir sorun çıkarsa araması, bebeğinizin durumundaki olumlu ve olumsuz değişiklikleri iletmesi gerekecek. Bu yüzden, anlaşabileceğiniz, rahatça konuşabileceğiniz biri olması da önemlidir.
Bebek Bakıcısı Seçerken Görev Tanımını ve Çalışma Süresini İyi Planlayın
İşe alacağınız bakıcının sadece bebeğinizle ilgilenmesini mi istiyorsunuz, yoksa bazı ev işlerine yardımcı olması gibi ekstra talepleriniz de olacak mı? Gündüzlü olarak çalışacaksa evinizden çıkış saati her zaman aynı mı olacak, şartlara göre bazen değişecek mi? Bunları çok iyi planlamalı ve adaylarla eksiksiz olarak paylaşmalısınız. Bakıcıdan talep edilen işler, çalışma saatleri gibi konularda sonradan değişiklik yapılması bakıcıyla işvereni arasında anlaşmazlıklar yaşanmasına yol açabilir.
Bir Deneme Süreci Planlayın
Bebek bakıcısı seçme sürecinde görüştüğünüz adaylardan birinin size oldukça uygun geldiğini varsayalım. İşe alım kararını kesinleştirmeden önce bu adayı bir deneme sürecinden geçirmeniz çok iyi olur. Bunun için 2 hafta veya 1 aylık bir süre planlayın ve kesin kararınızı bundan sonra vereceğinizi bakıcıya da bildirin. Bu süre boyunca dikkatle gözlem yapın. Aşağıdaki konuları dikkate almanızı tavsiye ederiz.
*Bebeğiniz temiz, bakımlı, memnun ve huzurlu görünüyor mu? Bezi en son ne zaman değiştirilmiş?
*Bakıcının tavırları rahat mı, gergin mi? Bakım işini devrettiği için rahatlamış, bir yükten kurtulmuş gibi bir hali var mı?
*Bakıcı bebeğin yapmaya başladığı yeni bir şeyden, herhangi bir problemden söz ediyor mu? Yoksa sadece ne kadar yediğini, uyuduğunu veya ağladığını mı anlatıyor?