Kardeş Kıskançlığı ile Başa Çıkmanın 10 Yolu
Büyük çocuğunuz ve hayatınıza yeni katılan bebeğiniz arasındaki kardeş kıskançlığı sizi strese sokabilir.
Her iki çocuğunuza da ebeveynlik yapmanın yanı sıra çocuklarınız arasındaki ilişkiye de ebeveynlik yapmanız gerekir ki bu pek kolay olmayabilir.
Kardeşler arası kıskançlık birçok ebeveyni zorlayan bir sorundur. Çocuklarınıza aynı yaşam alanını birbirlerini incitmeden, birbirlerine öfkelenmeden paylaşmayı, olumlu bir ilişki kurmayı ve sürdürmeyi öğretmeniz gerekir.
Çocuklarınız sürekli olarak atışırlar, kavga yaparlar ve birbirleriyle alay ederlerse evinizde kaotik ve çekişmelerle dolu bir ortam oluşur. Daha huzurlu bir aile ortamı için kardeşler birbirlerine karşı saygı ve nezaketle davranmayı öğrenmelidirler. Onlara bunu öğretmek de ebeveynlerin işidir.
Bu konuda gerekenleri yaparsanız siz de daha sakin ve huzurlu ebeveynler olursunuz.
Kardeşler, birbirleriyle iyisiyle kötüsüyle bir çocukluk paylaşırlar. Birlikte oynar, sosyal beceriler edinir, tatil yapar, ailenin kurallarını, geleneklerini öğrenir ve birbirleriyle paylaşırlar. İnsanların duygularını incitmemeyi ve özür dilemeyi, kendilerine ait olmayan şeyleri almalarının bazı sonuçları olduğunu, istemeyi, rica etmeyi, almayı ve vermeyi öğrenirler.
Kardeşler arasındaki ilişki olumlu olursa her şey daha keyifli olur. Birbirleriyle olumlu bir ilişkisi olan kardeşler ev ortamı dışında da birbirlerine destek olur, yardım ederler.
Ebeveynler olarak kardeş kıskançlığı ile başa çıkmak için çocuklarınız arasında pozitif bir ilişki kurulmasını teşvik etmeniz, bu ilişkinin sürdürülmesine yardım etmeniz ve aralarındaki rekabete bir denge unsuru oluşturmanız gerekir.
Aşağıda ikinci veya üçüncü çocuğunu bekleyenlerin de, çocukları arasındaki ilişkiyi daha olumlu hale getirmek isteyenlerin de işine yarayacak ipuçları bulabilirsiniz.
Kardeş Kıskançlığı İçin Tavsiyeler
Hamileyken Bebekten Özel Bir Dille Söz Edin
Gebe olduğunuzu öğrendikten sonra büyük çocuğunuzun ailenizin en yeni üyesini sahiplenmesine yardımcı olmak için çok özel kişi zamirleri kullanın. “Bebeğim” yerine “bebeğimiz” “bebeğin” gibi ifadeleri tercih edin. Çocuğunuzun gelecek olan bebeğin bütün ailenin bir parçası olduğunu hissetmesini sağlamaya çalışın.
Yeni Bebek ve Kardeş Temalı Kitaplar Okuyun
Diğer çocuğunuz veya çocuklarınızın bebeklerin eve ilk geldiklerinde neler yapacakları, neleri sevip sevmedikleri, onlara nasıl davranmak gerektiği gibi konularda fikir edinmesi için bu konular içeren masal ve hikaye kitapları okuyabilirsiniz.
Diğer Çocuklarınız Onu İlk Defa Göreceği Zaman Bebeği Kucağınızda Tutmayın
Bebeği dünyaya getirdiniz. Diğer çocuğunuz veya çocuklarınız yanınıza girecek ve yeni kardeşle tanışacaklar. Bebeğin bu sırada beşikte veya başka birinin kucağında olması daha iyi olur. Böylece büyük kardeşe kollarınızın ona hâlâ açık olduğu, fiziksel olarak kendisine hâlâ yer olduğu mesajını vermiş olursunuz.
Büyük Çocuğunuza Birkaç “Kardeş Hediyesi” Alın
Aileye yeni bir bebeğin katılması yaklaşırken eve birçok hediye gelir. Büyük çocuk evin her yanında kendisine ait olmayan, anne ve bebek için alınmış armağanlar görmek durumunda kalabilir. Ona hoşuna gidecek bir hediye alın bunun yeni bebek kardeşinden olduğunu söyleyin. Bebeğin annenin karnında abisi veya ablası için nasıl armağan alabildiğine dair bir hikaye uydurun. Ayrıca bebeğe uzun zaman ayırmanın gerekeceği zamanlarda vermek üzere birkaç küçük hediye bulundurmayı da düşünebilirsiniz.
Konu Hakkında Bilgi Veren Kitaplar Okuyun
Piyasada kardeş kıskançlığı ile başa çıkmanın yolları hakkında bilgi veren kitaplar bulabilirsiniz.
Büyük Kardeşi Yardım Etmesi İçin Teşvik Edin
Bebeği sahiplenmesine ve hayatınızdaki bu değişikliğe uyum sağlamasına yardım etmek için büyük çocuğunuzdan yardım isteyin. Bu yardımın niteliği yaşına ve becerilerine göre ayarlanabilir. Bebeğin bezini veya giyeceği yeni kıyafeti getirebilir, banyo sırasında ayaklarına su dökebilir, bebek biraz büyüdüğü zaman onun beslenmesine yardımcı olabilir veya ninni söyleyebilir. Büyük çocuğunuz böylece kardeşine yardım etmeye doğal bir şekilde alışır. Zamanla bebek de büyümeye başlar ve kardeşler birbirlerine yardımcı olmaya, destek vermeye hazır hale gelirler.
Şartlar Uygunsa Büyük Çocuğunuza Öncelik Verin
İki çocuğunuzun da ağladığını ve size ihtiyaç duyduğunu varsayalım. Önce daha kırılgan, bakıma ve yardıma daha çok ihtiyacı olana yönelmek istemeniz doğaldır. Fakat bu sürekli olursa böyle olursa büyük kardeş her zaman bebeği “seçtiğinizi” ve bunun haksızlık olduğunu düşünebilir. Bebek ise çok küçük olduğundan böyle şeyler düşünemeyecektir. Bu yüzden, ortada acil bir durum yoksa önce büyük çocuğunuzla ilgilenin.
Büyük Çocuğunuzun Bebekle Olumsuz Duygularını İfade Etmesine İzin Verin
Yeni doğum yaptığınız zaman diğer çocuğunuz veya çocuklarınız zamanınızı, sevginizi ve enerjinizi paylaşmak durumunda kalırlar. Ailelerini, evlerini ve oyuncaklarını da. Yürümeye yeni başlayan, okul öncesi dönemde olan, hatta okul çağındaki bir çocuğun bu durumu anlaması ve kabullenmesi zordur. Bu yüzden, büyük çocuğunuzun kıskançlık, kızgınlık ve hayal kırıklığı gibi duygularını reddetmeyin. Size bunlardan söz etmesine izin verin. Bu gibi şeyler hissetmesi anlaşılabilir bir durumdur ve duygularını kafasında büyütmek veya onlara göre hareket etmek yerine sizinle paylaşması daha iyi olur.
Büyük çocuğunuzun duygularını yok saymak veya kötülemek yerine onunla empati kurun. “Bebek çok küçük, her şey için bana ihtiyacı var ve seninle eskisi gibi oynayamıyorum. Bu senin için sinir bozucu olmalı. Şimdi zamanım var, biraz oynayalım mı? İstersen sana kitap da okuyabilirim.”
Çocuklarınızla Baş Başa Zaman Geçirin
Annenin zamanı ve enerjisi iki veya daha fazla çocuk arasında bölünmeye başladığında çocuklar kolayca kendilerini varlığı fark edilmeyen, hatta sevilmeyen ya da istenmeyen biri gibi hissetmeye başlayabilirler. Durum elbette böyle değildir, ancak onların sevgi ve ilgiyle beslenen genç zihinlerinde gerçek budur. Her çocukla ayrı ayrı, baş başa geçirilecek özel “anne ve çocuk” zamanları ayarlamak bu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir.
Tüm çocuklarınızla birlikte keyifli zaman geçirmenin yanı sıra, her çocuğunuza düzenli olarak baş başa olabileceğiniz bir zaman ayırın. Beraber bir yere gidin, bir işi yapın, dans edin veya kitap okuyun. Onlara dikkatiniz ve sevginiz için rekabet etmeleri gerekmediğini sadece söylemek yerine her fırsatta hissettirin. Kendilerini özel, önemli ve kıymetli hissetmelerini sağlayın.
Güçlü Bir Aile Kimliği Oluşturmak İçin Çaba Gösterin
Çocuklarınızın birlikte zaman geçirmekten keyif almaları ve kendilerini özel bir şeyin parçası gibi hissetmeleri için güçlü bir aile kimliği oluşturmaya çalışmalısınız. Hep beraber yürüyüşe çıkmak, piknik yapmak veya kitap okumak gibi aile etkinlikleri bunu sağlamanıza yardım eder.