Çocuğun Okul Durumu Nasıl Takip Edilmeli
Çocuklarının okuldaki akademik ve sosyal durumlarını yakından takip etmek her anne babanın görevidir. Okuldan gelen bilgi notlarını okuyup imzalamak ve senede birkaç kez veli toplantılarına katılmak size bu konuda biraz bilgi sağlasa da çocuğunuzun okul yaşamına tamamen hakim olmanız için yeterli değildir. Ancak zaman zaman yoğun iş temposunun ve hayatın getirdiği diğer uğraşların arasında okul durumunu takip etmek biraz zorlaşabilir. En değerli varlığınızın okul başarısını arttırmak ve hem ona yaşının gerektirdiği özgürlük alanını tanıyıp hem de okuldaki durumu hakkında yakından bilgi sahibi olmak için aşağıdaki yöntemlerden faydalanabilirsiniz.
Çocuğunuzun okuluyla elinizden geldiğince ilişki halinde olun
Veli ve okul aile birliği toplantılarına katılın, okul gezilerinde görev alın, okulda gerçekleştirilecek kermes, konser, gösteri gibi etkinlikler için gönüllü olun. Vaktiniz ve enerjiniz yettiğince çocuğunuzun okulunun birebir düzenlediği aktivitelerde yer almaya çalışın. Eğer bütün bir gününüzü buna ayıracak zamanınız yoksa ayda birkaç kere, iş çıkışlarında okula uğrayıp sınıfları ya da okulun genel ortamını gözlemlemeniz bile yeterli olacaktır.
Öğretmenlerle, özellikle de çocuğunuzun sınıf öğretmeniyle iyi ilişkiler kurun
Öğretmenler çocuk eğitimi konusunda birlikte çalışmanız ve iletişim içinde olmanız gereken en önemli kişilerdir. Çocuğunuzun en azından sınıf öğretmeniyle saygı çerçevesinde, sağlam bir ilişki kurmazsanız okuldaki durumunu ayrıntılarıyla öğrenmeniz zorlaşır ve önemli detayları gözden kaçırma ihtimaliniz artar. Dönem başladığında tüm öğretmenlerle tanışın ve mutlaka çocuğunuzun dersine sık sık giren birkaç tanesinin telefon numaralarını ve eposta adreslerini edinin. Okula uğradığınız zamanlarda öğretmenlerle kısa görüşmeler yapın ve onlara bilmeniz gereken önemli bir şey olup olmadığını sorup özet bilgiler alın. Bu şekilde çocuğunuzun okulda neler yaptığını ve derslerinin ne durumda olduğunu öğrenmek için veli toplantılarını beklemek zorunda kalmazsınız.
Evde de çocuğunuza okulda neler yaptığıyla ilgilendiğinizi hissettirin
Anaokulundan itibaren istisnasız olarak çocuğunuz okuldan her geldiğinde yapmakta olduğunuz işi bırakın ve ona gününün nasıl geçtiğini sorun. Muhtemelen size neler yaşadığını anlatmaya hevesli olacak ve bu durum zamanla hem sizin, hem onun için faydalı bir rutine dönüşecektir. Ancak bu konuşmayı yaparken çocuğunuzu sizin duymak istediğiniz konulardan bahsetmeye zorlamamanız ve başka bir şeyle uğraşmamanız gerekir. Önemli olan onun yaşadığı olayları kendi gözünden, samimi olarak sizinle paylaşması ve onun neler hissettiği ya da düşündüğüyle gerçekten ilgilendiğinizi hissetmesidir.
Çocuğunuz biraz daha büyüdüğünde (örneğin ilkokula başladığında) bu günlük, kısa konuşmalara haftada bir yapacağınız durum değerlendirme toplantılarını da ekleyebilirsiniz. Mümkünse iki ebeveynin de dahil olduğu bu ufak toplantılarda o hafta çocuğunuzun okulda neler başardığının üzerinden geçip gelecek hafta için birlikte yeni hedefler belirlemeniz hem okul durumunu öğrenmek, hem de genel başarıyı arttırmak açısından faydalı olacaktır. Bu süreçte çocuğunuzun doğru yönde attığı her adımı, ne kadar ufak da olsa, mutlaka takdir etmeyi de unutmamalısınız.
Ödevler için sıkı bir rutin belirleyin
Çocuklar erken yaşlardan itibaren okul ya da müfredat dışı aktivitelere katılmaya başlarlar. Bunların zamanları ve süreleri değişebildiğinden pek çok aile ev ödevlerinin, düzgün biçimde tamamlandıkları sürece, bu aktivitelerden arta kalan “herhangi bir zamanda” yapılmasında bir sorun görmezler. Ancak ödev ve projeler okul durumunu takip etmek açısından olduğu gibi çocuğunuzun sağlam bir disiplin ve sorumluluk bilinci geliştirmesi açısından da kritik öneme sahiptir. Çocuklar her ne kadar rutin aktivitelerden ve belirlenmiş zaman aralıklarından sıkılıyor gibi görünseler ve özellikle erken yaşlarda bunlara karşı olumsuz tepkiler gösterseler de hayatta başarılı olmak için planlanmış çalışmalara ve aksatılmayan, esnetilmeyen rutinlere ihtiyaç duyarlar. Emin olun ki her gün ya da iki günde bir tekrar eden, en azından haftalık-aylık ders programlarına göre düzenlenip uygulanan bir ödev rutini oturtulduğunda çocuğunuz da kendini daha güvende ve başarılı hissedecektir.