Okul Öncesi Eğitim Çocuğa Neler Kazandırır?
0 – 6 yaş dönemi çocuk gelişiminin büyük bir kısmının (Yüzde 70 civarı) tamamlandığı dönemdir. Erken çocukluk dönemi olarak da bilinen bu aralıkta öğrenme yeteneği son derecede yüksektir. Araştırmalar 2 – 4 yaşları arasında bir okul öncesi eğitim kurumuna verilen çocukların akademik eğitim almış olanlara göre gerek okul başarısı, gerek sosyallik açısından daha iyi durumda olduğunu göstermektedir.
Okul Öncesi Eğitimin Faydaları
Çocuğa kendi işini görme, bazı hallerde kendi kararlarını verme, sorumluluk alma, sorun halletme imkanı tanınır. Böylece çocuğun kendine güveni artar.
Çocuğun kendine yeten, ekonomik kazanç sağlayabilecek bir yetişkin olması ihtimali yükselir.
Anaokulunda çocuklar ilköğrenime hazırlanmış olur, bu da okulda daha başarılı olmalarına yol açar.
Öğrenme bozukluğu, dikkat eksikliği vb. sorunları olan çocukların durumu öğretmenler tarafından fark edilir ve zaman geçmeden çözüm bulma imkanı doğar.
Okul öncesi eğitimin yararları listesine eklenmesi gereken bir madde de çocukların ince motor becerilerini geliştirmesidir. Örneğin kesmek, boyamak, yapıştırmak gibi faaliyetler çocukların ellerini daha ustaca kullanmalarını sağlar. Koşma, fırlatma, tırmanma gibi faaliyetler sayesinde kaba motor fonksiyonları da gelişir.
Erken çocukluk döneminde anaokuluna giden çocuklar kitapları inceler, çizimler yaparlar. Böylece okuma ve yazmayı daha kolay öğrenirler.
Anaokulu eğitimi çocuğa bilgi vermekten çok onun yeteneklerini ve potansiyelini açığa çıkarma ve kullanmasını sağlamaya yönelik bir eğitimdir. Çocuğun eğilimli olduğu, yapmaktan hoşlandığı ve iyi bir şekilde yaptığı şeylerin tespit edilmesi faydalıdır, böylece erken yaşta o alanda gelişmeye başlaması sağlanabilir.
Çocuklarda saldırganlık ve şiddet eğilimi aileleri üzen bir sorundur ve çocuğun hayatını da ciddi derecede olumsuz etkileyebilir. Örneğin akranları onunla arkadaşlık etmek istemezler. Agresif davranışlar ilerleyen yıllarda kişinin hem kendisine, hem de çevresine zarar verir. Okul öncesi eğitim alan çocuklarda şiddet eğilimi azalır.
Erken çocukluk eğitimi alan çocuklar aileleri ve akranlarıyla, çevreleriyle daha iyi iletişim kurarlar.
Anaokuluna giden çocukların hayal gücü gelişir. Bu hayali oyunlar, canlandırmalar ve taklitler sayesinde olur.
Okul öncesi eğitim kurumlarında çocuklara yaptırılan faaliyetler ayrıntılara dikkat etmeyi, konsantre olmayı gerektirir. Böylelikle çocukların beyni bu açıdan da gelişir.
Çocuklar beraber yemek yiyip, faaliyetlerde bulunup oyunlar oynarken toplu yaşamanın gerektirdiği kurallara uymayı öğrenirler.
Okul Öncesi Eğitim Kaç Yaşında Başlamalı?
Bu sorunun çok neti bir cevabı yoktur fakat genel olarak 2 – 4 yaş aralığının uygun kabul edildiği söylenebilir. Bazı uzmanlar 2 -3 yaşların anaokuluna başlamak için uygun olduğunu düşünürken bazıları 3 – 4 yaş dönemini daha uygun bulurlar. Bu konuda karar verirken çocuğun durumunun da göz önünde bulundurulması gerekir. Bazı çocukların gelişim düzeyi normal veya yaşlarının ötesindeyken, bazılarınınki geride olabilir. Anaokuluna verilecek bir çocuk ihtiyaçlarını ifade edebilmeli, tuvalet eğitimi almış olmalı, anneden bir süre ayrı kalabilmeli, basit komutları izleyebilmeli, günlük basit temizlik alışkanlığını kazanmış olmalıdır. Bu niteliklere sahip olan çocuklar anaokulunda ortama uyum sağlayabilir, paylaşımlarda bulunabilir ve keyifli zaman geçirirler.