9 Aylık Bebek Gelişimi
9 aylık bebekler son derecede meraklı ve girişimcidirler. Kaslarını kontrol etme becerileri biraz daha gelişmiştir, bu da vücut pozisyonlarını değiştirmelerini kolaylaştırır. Kendi kendilerine oturma pozisyonuna geçmek, emeklemek, bir yere tutunarak ayakta kalmak için çaba gösterirler. 9 aylık bebek sorun çözme becerisi de kazanmaya başlar. Dokunmak, tutmak istediği bir nesneye ulaşmak için farklı yollar deneyebilir. Nesneleri zorlanmadan kavrar. Bardaktan döke saça su içmeyi başarabilir. 2 parmağıyla küçük objeleri, yemek parçalarını tutabilir. Ellerini çırpabilir.
Birçok bebek bu dönemde emekler. Bazıları bunu çok ustaca bir şekilde yaparlar. Merdivenleri emekleyerek çıkan bebekler olabilir. Hareket etmek, gidebileceği her yere gitmek için çaba gösteren bebeğin yalnız bırakılmaması, her zaman gözlem altında tutulması gerekir.
Bebeğiniz 9 aylıksa duyduğu sözcükleri taklit etmeye başladığını, oyun oynarken bir yandan da birtakım heceleri tekrarladığını, bazı kelimeleri söylemeye çalıştığını gözleyebilirsiniz. Kullandığı hecelerin sayısı bundan sonra fark edilir derecede artacaktır, ancak bebeklerin çoğunun konuşmayı sökmesi 2 yaşına gelmeden konuşamaz. Kısa ve net cümlelerle konuşarak bebeğinizin dil gelişimini destekleyebilirsiniz.
9 aylık bebek nesneleri bir sepetin veya kovanın içine koyup çıkarmayı sever. Renkli, büyük bloklar, toplar, büyük arabalar, su oyuncakları, büyük parçalı yapbozlar, parmaklarıyla tuşlarına basabileceği oyuncaklar, müzik aletleri bu dönem için uygundur. Arabaları ileri geri hareket ettirmek bebeğin kas gelişimi açısından faydalıdır. Top yuvarlama türünden oyunlar ve banyo yaparken içine su doldurup boşaltabileceği oyuncaklar bebeği eğlendirir. Oyuncaklarından birini bir kutunun içine koyup nerede olduğunu sormak ve bulmaya teşvik etmek gibi oyunlar hem keyifli zaman geçirmesini sağlar, hem de zihinsel gelişimini hızlandırır.
Hayatının dokuzuncu ayını sürmekte olan bebeklerin çoğu hastalık, büyüme atağı, diş çıkarma sıkıntısı gibi durumlar dışında gece boyunca uyurlar. Gündüz uykuları 1 – 2 saat süren iki üç şekerleme şeklinde olur. Bebeğiniz hala sizinle aynı odada uyuyorsa onu artık kendi odasında uyumaya alıştırmaya başlamanız tavsiye edilir. Hasta olduğunda yine yanınıza alabilirsiniz. Böylece kendini daha huzurlu, daha güvende hissedebilir.
Bu dönemde bebek günde en az yarım litre anne sütüyle ve yanı sıra katı gıdalarla beslenmelidir. Sabah, öğlen ve akşam olmak üzere günde 3 kere emzirilmek çoğu bebek için yeterli olur. Bebeğin daha sonra yemek seçmemesi için çeşitli gıdalar verilmesi tavsiye edilir. Gün içinde karbonhidrat ve protein içeren besinlerle, mevsim meyve ve sebzeleriyle beslenmelidir. Çevresini dağıtıp kirletecek olsa da bebeğe kendi başına bir şeyler yemesi için fırsat verilmesi iyi olur. Bu hem kaslarının gelişmesi için faydalıdır, hem de bağımsızlık hissi ve keyif verir.
9 Aylık Bebeklerin Boyu ve Ağırlığı
Kız Bebek
Boy: 60 – 76 cm
Ağırlık: 6,5 – 10, 5 kg
Erkek Bebek
Boy: 64 – 77,5 cm
Ağırlık: 6,5 – 11,5 kg
Bunlar Da İlginizi Çekebilir