11 Aylık Bebek Gelişimi
Hayatının 11. ayını sürmekte olan bebeklerin çoğu ilk adımlarını atarlar, ancak kaslar henüz yeterince gelişmediği için bunlar beceriksiz, acemice adımlardır. Bu dönemde bebeğin ayakları dışa doğru fazlaca dönük olabilir. Bu bir sağlık sorununa işaret etmez. 11 aylık bebek, kalça kasları yürüme hareketiyle yeni karşılaştığı için ayaklarını kontrol etmekte güçlük çeker; dışa dönüklüğün sebebi budur. Bebek 1 yaşına girdikten sonra, kalça kaslarının gelişmesine paralel olarak adımları da daha doğal hale gelmeye başlar.
11 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri
11 aylık bebekler taklit etmekte oldukça iyidirler. Bu dönemde bebek, izlediği bir olayı kaslarının izin verdiği ölçüde taklit edebilir. Telefonu alıp karşısında biri varmış gibi gevezelik ettiği, mikrofona benzeyen bir nesneyle şarkı söylüyormuş gibi yaptığı görülebilir. Parmaklarını daha ustaca kullanmaya başlar. Erişebildiği dolapların kapaklarını, çekmeceleri açabilir. Birçok bebek bu dönemde ustalıkla emekler, yürüme denemeleri yapar. Bu hareketlilik ve oynadığı aktif oyunlar bebeğin daha fazla kalori harcamasına yol açar, böylece kilo alımı yavaşlar.
Yaşamın 11. ayındaki hareketlilik bebeğin uyku düzenini de etkiler. Geceleri 9 – 12 saat arasında uyur, bu uykular genellikle kesintisizdir. Sağlık açısından gün içinde süreleri yarım saat ile 2 saat arasında değişen 2 – 3 şekerleme yapması gerekir. Gündüzleri daha az uyuduğu için akşamları da uykusu daha erken gelebilir. Bebeğin bu ihtiyacını fark etmek ve uyku saatini geçirmemek, uykuya kolaylıkla geçmesini sağlamak açısından önemlidir.
11 aylık bebek duyduğu her kelimeyi zihnine kaydeder ve basit, kesin komutları anlar. Kendine özgü bir dil geliştirebilir. Karşısındaki kişiyle el – kol hareketleri aracılığıyla iletişim kurabilir. Dinleme ve anlama becerilerinin de geliştiği bu dönemde, yapması ve yapmaması gereken şeyleri öğrenmeye başlayabilir. Doğru bir şekilde anlatılırsa hangi nesnenin ne işe yaradığını anlayabilir. Nesneleri hissetmek için ağzına almaktan çok dokunma yoluna gitmeye başlar.
Bu dönemde bebek eskiye göre daha çok meraklıdır. Gördüğü şeylere dokunmak ister ve onları dikkatle inceler. Zevk aldığı oyunların ve aktivitelerin sayısı da artmıştır. Bu yüzden iştah kaybına uğrayabilir. Beslenmeyi çabucak bitirmek ve keşfetmeye, oynamaya dönmek ister. 11 aylık bebeklerin çoğu mamaları severler ve anne sütüne tercih edebilirler. Ek gıdalarla besleneceği bazı zamanlarda evdekilerle beraber yemek masasında oturmanın bebeğin sosyal gelişimine faydası olur.
11 aylık bebek daha önce başlamış olduğu parmak gıdaları, yani küçük parçalar halindeki sebze ve meyveleri tüketmeye bu ayda da devam edebilir. Yüz ifadeleri, beden dili ve ses tonuyla yeni denediği gıdaları sevip sevmediğini belli eder. Beslenmesine çeşitlilik katmak önemli olmakla birlikte, yemek istemediği şeyleri yemesi için bebeği zorlamak doğru değildir. Bunun yerine aynı besin maddesini bir süre sonra tekrar vermeyi denemek gerekir.
Bu dönemde bebeğin bilinçli olarak kullandığı sözcüklerin sayısı çoğalır. Bebekle ne kadar konuşulursa dil becerisi de o kadar artar. Bebeğe sorular sormak ve diyaloğu o da cevap veriyormuş gibi devam ettirmek, söylemeye çalıştığı şeyleri tercüme etmek faydalı olur. (“Kediyi mi istiyorsun, arabayı mı? A, demek ki kediyi istiyorsun. Onu sana vereyim.”)
On birinci ay bebeğe yabancı dil öğretmek için uygun bir dönemdir. İki dilli bir aile iseniz bebeğinizi yoğunlukla kullanacağı dilin dışındaki diğer lisana da maruz bırakmaya başlayabilirsiniz. Bu durum bazen bebeğin kafasını karıştırabilir, ancak bu normaldir. Birçok araştırma bu dönemde başlanan yabancı dil eğitiminin ilerisi için kalıcı sonuçları olduğunu göstermiştir.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir