10 – 12 Aylık Bebek Gelişimi
10 – 12 aylık bebekler sürekli hareket halindedir. Hayatının bu dönemini sürmekte olan bir bebeğin mama sandalyesinde otururken kaşığı yere düşürdüğünde hissettiği büyük mutluluğa hayret edebilirsiniz. Bu aylarda bebekler oldukça hızlı gelişirler. 10 – 12 aylık bebek gelişimi hakkındaki araştırmamızın ebeveynlere yardımcı olacağını umuyoruz.
10 – 12 Aylık Bebekler Hakkında Bilgiler
Bu yaştaki bebeklerin çoğu yardım almadan oturabilir ve ayakta durma pozisyonuna geçebilirler. Mobilyalar boyunca emeklemek, sürünmek ve gezinmek genellikle yürüme becerisinin edinilmesiyle sonuçlanır. 12 aylık bebek destek almadan ilk adımlarını atmayı başarabilir.
Bu dönemde bebek bir yere gizlenmiş nesneleri kolayca bulabilir. Annesi veya babasının odadan çıkması ağlamasına yol açsa da onların gözden kayboldukları zamanlarda bile var olduklarını anlamaya başlar. Telefonda konuşarak, saçlarını düzelterek veya TV kumandasının düğmelerine basarak sizi taklit edebilir.
10 – 12. aylarda el – göz koordinasyonu da gelişir. Birçok bebek başparmağı ile işaret parmağı arasındaki nesneleri kavrayabilir, böylece kendini parmak gıdalar ile besleyebilir. Nesneleri bir kutuya koyup çıkarmak, blokları birbirine vurmak bu yaşlardaki bebeğe büyük keyif verebilir.
10 – 12 aylık bebek gelişen dil becerisi sayesinde bir iki kelimelik, basit sözlü istekleri anlayıp uygulayabilir. “Hayır” demek için başını, “güle güle” için de ellerini sallamak gibi hareketler yapabilir. Ağzından bazı ünlemler çıkabilir. Gevezelikleri zaman içinde yeni şekiller alacak ve dede, baba, anne gibi sözcüklere dönüşecektir.
10 – 12 Aylık Bebek Gelişimini Teşvik Etmenin Yolları
*Güvenli bir keşif ortamı oluşturun. Boğulma veya zehirlenme tehlikesine yol açabilecek, kolayca küçük parçalara ayrılabilecek şeyleri bebekten uzak tutun. Çekmecelere, dolap kapaklarına çocuk kilitleri takın, elektrik prizlerini kapalı hale getirin. Keskin kenarlı mobilyaların köşelerini bir şekilde yumuşatın veya bebeğin onların etrafında oynamasına izin vermeyin. Bebeğin ayağa kalmak için tutunabileceği dekoratif masalar, televizyon ve standı, kitaplık gibi eşyaların tehlike yaratmaması için tedbir alın.
*Kitap okumak için her gün az da olsa zaman ayırın. Bol resimli, dokulu, hareketli kitaplar bu yaşlardaki bebeklerin ilgisini çekebilir. Okurken jest ve mimiklerle, seslerle okumanızı daha ilgi çekici ve renkli hale getirin.
*Bebekle her fırsatta sohbet edin. Uzandığı nesnelerin adını söyleyin, bir şeyler sorun, cevaplamasını bekleyin ve ardından doğru cevabı verin, yapmakta olduğunuz şeyden söz edin.
*Bebekler doğru ve yanlışı ayırt edemezler. Çocuğunuza limitler koyun. Onu tehlikeli durumlardan uzaklaştırırken yaptığı doğru seçimler için de övün. Başka birine zarar verecek olursa sakince hayır deyin, yaptığı şeyin neden uygun olmadığını yine sakin bir ifadeyle anlatın, sonra da dikkatini başka bir şeye çekmeye çalışın.
Ters Giden Bir Şeyler Olduğunu Düşünürseniz
Çocuğunuz 10 – 12 aylık bebek gelişimi açısından bazı açılardan yaşına göre yüksek bir gelişim sergilerken bazılarında biraz geride olabilir. Bu normaldir, belli bir dönemdeki bütün bebeklerin hepsinin gelişim derecesi aynı olmaz. Ancak, bir sorun varsa onu geç olmadan fark edebilmek için her zaman dikkatli olmak gerekir.
Bu yaşlardaki çocuğunuz emekliyor, başını sallamak gibi hareketler yapmıyor, bir şeyler söylemeye çalışmıyor, belli bir yere gizlendiğini gördüğü nesneleri aramıyorsa doktorunuza danışmalısınız. Size endişe veren başka şeyler de olabilir. Herhangi bir sorunun erken teşhis edilmesi tedavi sürecinin de daha kolay, hızlı ve etkili olmasını sağlar. İçgüdülerinize güvenin ve ters giden bir şeyler olduğunu düşünürseniz zaman kaybetmeden bebeğin doktoruyla iletişim kurun.