Çocuklarda böcek ısırmaları
Böcek sokması her zaman herkesin başına gelebilecek ve genellikle yaşamsal bir tehdit oluşturmayan bir olaydır. Ancak yaz mevsimi yaklaşırken çevremizdeki sinek ve böceklerin miktarı da; sebep oldukları kaşıntı, kızarıklık vb. sıkıntılar da artar. Hassas ve alerjik bir bünyesi olan kişiler, çocuklar ve yaşlılar bu durumdan daha çok etkilenir. Küçük çocuklarda böcek ısırmaları ve sokmaları genel olarak zararsız kabul edilir. Ancak ciltte oluşan kızarıklık giderek artıyorsa ve böceğin ısırdığı bölgenin dışındaki yerlerde de kızarıklık oluşuyorsa; yaygın kaşıntı, kurdeşen, soluk alma güçlüğü görülüyorsa veya ısırılan bölgede iltihap olduğuna dair (akıntı vb.) durumlar varsa mutlaka doktora gitmek gerekir. Böceğin ısırdığı kişi daha önce de böyle bir şeye maruz kalıp alerjik reaksiyon gösterdiyse veya bünyesi alerjikse yine zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Arı sokması veya böcek ısırması durumunda bu duruma maruz kalan bölgenin üstüne buz veya soğuk ıslak bez koymak şişmeyi durdurmak ve ağrıyı önlemek açısından faydalı olur. Buzun cilde hasar vermesini önlemek için bir şeye sarılarak kullanılması ve uygulamanın 1 saat içinde toplam 20 dakikadan fazla yapılmaması tavsiye edilir. Böceklerden koruyan vücut losyonları 6 aydan küçük bebekler için tavsiye edilmemektedir, ancak bitki özlü olanları 2 aydan itibaren kullanılabilir. Fişe takılan sineksavarlar bebekler için vücuda sürülenlerden daha doğru bir seçimdir. Bebeklerde ve çocuklarda böcek ısırmaları tehlikesine karşı alınabilecek diğer tedbirler bebek beşiklerini cibinlikle örtmek ve bebeklere kollarını-bacaklarını koruyacak giysiler giydirmektir. Evdeki çöp kutularının ağzı sıkıca kapalı olmalı, evin dışında yenilen yiyeceklerin paketlerinin uzun süre açık kalmamasına dikkat edilmelidir.
Yakınlarda uçuşan arılar varsa paniğe kapılmamak, saldırıp gitmelerini sağlamaya çalışmak doğru değildir zira yaban arıları kendilerine saldırıldığı zaman insanları sokarlar. Alerjik bünyeli veya daha önce bu sebeple sıkıntı yaşamış biri söz konusu değilse böcek ısırmalarında evde yapılacak ilkyardım uygulamaları çoğunlukla yeterli olur. Isırılan bölgeyi sabunlu suyla yıkamak ya da antihistaminik pomat kullanmak çoğu zaman sorunu halleder.
Bilinen ciddi bir alerjik reaksiyon riski söz konusuysa doktorun önereceği hazır epinefrin enjektörleri her zaman hazır bulundurulmalıdır. Bunları uyguladıktan sonra da zaman kaybetmeden en yakın hastaneye gitmek gerekir.