Çocuklar altını ıslatıyorsa nasıl müdahale edilir?
Çözülmesi en kolay çocuk sorunlarından biri olan alt ıslatma problemi çoğu zaman ‘büyüyünce geçer’ denilerek ihmal ediliyor, hatta birçok aile bu konuyu bir tabu olarak kabul ediyor. Zamanında doktora gitmeyen ailelerin çocukları uzun yıllar boyunca bu sebeple psikolojik sıkıntılar çekebiliyor. 5-6 yaşını geçen bir çocuk altını ıslatıyorsa zaman kaybetmeden bir üroloğa başvurmak gerekiyor. Çocuğun altını ıslatma durumu sadece geceleri gerçekleşmeyip gündüzleri de yaşanıyorsa bunu daha erken dönemde yapmalısınız.
Çocuğunuzun altını ıslatmasını doğal karşılar, utanç verici bir olay sayıp yok kabul eder veya ileri yaşta düzeleceğini umarak doktora götürmekte gecikirseniz çocuğunuza kötülük yapmış olursunuz. Altını ıslatan çocukların bu problemi çoğu zaman psikolojik değil fizyolojik bir sebepten kaynaklanıyor; bu yüzden yapılması gereken ilk şey çocuğun böbrek fonksiyonlarında bir sorun olup olmadığını kontrol ettirmek. Fiziksel bir sorun olmadığı tespit edilirse bu kez olayı psikolojik yönden araştırma yoluna gitmelisiniz. Ailevi problemler çocukların altını ıslatmasına yol açabiliyor; özellikle babayla sorun yaşayan erkek çocukların böyle bir sorunu olabiliyor.
Altını ıslatan çocuklar aileler için bir utanç konusu, bir tabu olmamalı çünkü soruna böyle bakan aileler çözüm aramayı geciktiriyor ve çocuk bu süreçte olumsuz duygular yaşıyor. Çocuk altını ıslatıyorsa ona ağır cezalar vermek yapılabilecek en büyük yanlışlardan biri. Bazı aileler maalesef bunu yapıyor, oysa bu tutum çocukta psikolojik sorunlara yol açabilir. Çok erken dönemde ve sert, baskıcı bir şekilde tuvalet eğitimi vermek de yatak ıslatma ve idrar kaçırma sorununa yol açabiliyor.
Yatak ıslatma sorununa yol açan temel faktörlerden biri çocukların okulda gün boyunca az sıvı alıp çok terleyerek su kaybettikten sonra akşama doğru eve geldiklerinde kısa sürede bol sıvı almaları. Sadece çocuğun akşam saatlerinde çok fazla sıvı almasını engellemek bile birçok çocuğun altına kaçırmasını engelleyebilir. Tabii bu çocuğu susuz bırakmak anlamına gelmiyor. Tıp dilindeki ismi enurezis olan bu sorunu kısa sürede tamamıyla ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi mevcut değil. Fakat aile ilgili, anlayışlı ve sabırlı davranır ve doktor-aile-çocuk arasında işbirliği sağlanırsa sorunun ortadan kalkması gayet mümkün.
Bu konuyla ilgili olarak ‘çocuklarda idrar kaçırma‘ konulu yazımızdan da faydalanabilirsiniz.