1 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra onun vücudundaki bütün gelişmeleri bilmek, ne demek istediğini, onu memnun etmek için neler yapabileceğinizi anlamak istersiniz. 1 aylık bebek gelişimi hakkındaki araştırmamız size bunun için yardımcı olabilir.
1 Aylık Bebek Ağlayarak İletişim Kurar
Zamanında doğmuş olan 1 aylık bebekler için en önemli iletişim aracı ağlamaktır. Bebek acıktığı zaman, uykusu geldiğinde, herhangi bir sebeple irkildiğinde, canı yandığında; her durumda ağlar. Bebeğin ağlamasına duyarlı olmak gerekir. Ağladığı zaman rahatlatılması ve ihtiyaçlarının giderilmesi bebekte güven duygusunun gelişmesini sağlar.
Bebeğiniz gözlerinizin içine bakmıyorsa kaygılanmayın. Görüşü net değildir ve doğduğunda görüş mesafesi 6 – 20 santim arasındadır. Sizi tanıdıkça daha sık göz teması kurmaya başlayacaktır. Birkaç saniye gibi çok kısa bir süre boyunca birinin yüzüne bakabilir. Hayatının ilk ayından sonra iletişimsel davranışlarına gülümsemeyi de ekler.
1 aylık bebek insan sesine karşı ilgilidir. Meme emerken yanında biri konuştuğu zaman emmeyi bırakıp başını sesin geldiği yöne çevirebilir. Annesinin sesini, kokusunu ve yüzünü tanır.
Başını sağa sola döndürme, sırt üstü yattığında kol ve bacaklarını hareket ettirme, avucuna konan bir şeyi kavrama becerilerine sahiptir. Arada bir gülümseyebilir; özellikle de kendisiyle ilgilenildiği, konuşulduğu zaman.
Yeni doğduğunda günde 4 -5 kere, hatta bazen daha fazla sayıda kaka yapabilir. Büyüyüp sindirim sistemi güçlendikçe bu sayı azalır.
1 Aylık Bebek Gece – Gündüz Ayrımı Yapamaz
Bebeklerin gece – gündüz ayrımını yapabilmesi genellikle ilk 3 ay içinde gerçekleşir ancak hayatının ilk ayını sürmekte olan bir bebek bu ayrımı yapamaz. Bu yüzden gece gündüz uyuyabilir. 1 aylık bebeklerin günlük toplam uyku ihtiyacı genelde 17 – 18 saattir. Bazı bebekler doğumdan sonraki ilk günlerde 20 saate kadar uyuyabilirler.
Uyku bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi için önemlidir. İlk aylarında bebek beslenme, temizlik, ilgi ve sevgi görme, keşfetme gibi ihtiyaçlarının giderilmesi için uyanır ve günün geri kalanını uykuyla geçirir.
Bebek uykuya dalmakta devamlı olarak zorlanıyorsa doktora danışarak bir sağlık sorunu olup olmadığını öğrenmek gerekir. Uykuya dalamamasının nedeni açlık veya aşırı tokluk, gaz sancısı, fazla uyarana maruz kalmak gibi şeyler olabileceği gibi bir mide rahatsızlığı veya enfeksiyon da olabilir.
Bebeğin tat alma duygusu, ana karnındayken içinde yaşadığı sıvıyı yutmasıyla birlikte oluşmaya başlar. Tatları ayırt edebilir ve tatlı yiyecekleri daha çok beğenme eğilimindedir. Anne sütü de, formül mama da onun tercihine uygun bir lezzeti olan gıdalardır.