7 Aylık Bebek Gelişimi
7 aylık bebekler evin içinde çeşitli tehlikelere maruz kalabilirler. Bu dönemde bebeğin ebeveynleri veya bakıcısı tarafından devamlı gözlenmesi ve evin içinde bazı güvenlik önlemleri alınması gerekir. Denge duyusu önceki aylara kıyasla çok daha gelişmiş olan 7 aylık bebek tek başına ayakta durabilir ve emeklemek için daha çok çaba sarf eder. Emeklemeye başlayan bebekler ilk zamanlarda etraftaki tehlikelerin farkına varmazlar. Çevredeki objeler bebeğin hareketleri ve mobilyalara çarpması yüzünden düşebilir. Bebek, arkasında ne olduğunu fark etmeden oturma pozisyonuna geçebilir. Erişebileceği yerlerdeki küçük nesneleri ağzına atması boğulma tehlikesine yol açabilir.
Yedinci ayını sürmekte olan bir bebek destek olmadan oturabilir ama bunu yapamıyorsa zorlanmaması gerekir. Yedinci ay oldukça hareketli olduğu bir aydır; sırt üstü yatarken karın üstü dönebilir veya bunun tersini yapabilir. Koltuğun, kanepenin kenarına tutunarak ayağa kalkabilir. Ayaklarını kuvvetle yere bastırabilir. Ellerinde tutulduğunda ayaklarından güç alarak kalkmayı dener.
7 aylık bebek yaptığı şeylerin kişiler ve nesneler üzerinde bir etki yarattığının farkına varmaya başlar. Bazen anne – babasını tepkisini görmek için beklenmedik bir hareket yapabilir. Bu durumda bebeğe öfkeyle tepki vermekten kaçınılması tavsiye edilir. Üzüntülü bir tepki vermek bebeğin zihinsel ve duyusal gelişimi açısından daha doğrudur ve çoğu zaman yaptığı eylemden vazgeçmesini sağlar.
7 Aylık Bebek İsmi Söylendiğinde Tepki Verir
Bebeğiniz 7 aylıksa kendi ismini tanır ve adıyla seslendiğiniz zaman size bakar. Kendi çıkardığı sesleri de, başkalarının çıkardıklarını da dinlemeye başlar. Ağlamaları artık sadece acıkmasıyla veya rahatsızlık hissetmesiyle ilgili değildir. Sıkıldığı için, yabancı birinin kendisini kucağına almasından rahatsız olduğu için veya başka bir oyuncak istediğinden dolayı ağlayabilir. Tanıdığı ve tanımadığı kişileri daha kolay ayırt etmeye başlar. Ebeveynlerine veya bakıcısına daha güçlü bir şekilde bağlanır ve ayrılık korkusu yaşadığı gözlenebilir. Uykuya dalarken ten teması kurulmasından keyif alabilir.
İlk diş bu dönemde çıkabilir ama çıkmaması endişe verici bir durum değildir. Bazı bebekler ilk dişlerini onuncu ayda çıkarırlar, hatta daha sonraya da kalabilir. Nadiren de olsa 13 – 14. aylarda da çıkabilir.
7 aylık bir bebeğin çıkardığı seslere kulak vermek gerekir. Zira istek ve ihtiyaçlarına ağlamak, çığlık atmak veya gülmenin dışında bazı sesler çıkararak da dikkat çekmeye çalışabilir. Daha uzak mesafeleri görebilmeye başlar. Bütün renkleri ayırt edebilir. “Hayır” kelimesinin ne anlama geldiğini anlar. Bazı bebekler “hayır” dendiğini duyunca söz dinlerler, bazıları dinlemez.
7 aylık bebek artık daha hareketli olduğu için geceleri daha uzun süre uyanık kalmak isteyebilir. Gündüzleri aşağı yukarı her 3 saatte bir 1,5 saat kadar uyur. Da – da – da gibi ünsüz harf zincirlerini mırıldandığı duyulabilir. Bu dönemde bebekle bol bol konuşmanın kelimelerin anlamlarını öğrenmesine yardımı olur. Kitap okumak ve çıkardığı seslere karşılık vermek de dil gelişimi açısından çok faydalıdır.
7 aylık bebekler anne sütü ve yanı sıra ek gıdalarla beslenmelidirler. Bu dönemde daha pütürlü bir yapısı olan ek besinler vermek bebeğin çiğneme ve yutma becerilerinin gelişmesine yardım eder. 7 aylık bir bebek mama sandalyesiyle evdekilerle birlikte masaya oturabilir. Böylece başkalarının nasıl yemek yediğini de gözlemlemiş olur. Kaşık kullanması için henüz erkendir ama kaşığı kavrar ve kullanmayı deneyebilir.
7 Aylık Bebeklerin Boyu ve Ağırlığı
Kız Bebek
Boy: 61 – 73 cm
Ağırlık: 5,8 – 9,8 kg
Erkek Bebek
Boy: 62 – 75 cm
Ağırlık: 6 – 10,2 kg
Bunlar Da İlginizi Çekebilir