4 Aylık Bebek Gelişimi
4 aylık bebek görme duyusu oldukça geliştiği için çok küçük boyutlu nesneleri fark etmeye başlar. Boğulma riskine karşı, erişebileceği uzaklıkta küçük objeler bulunmamasına dikkat etmek gerekir. Hoşuna giden bir şey olunca gülümser, şefkatli yaklaşımlara karşılık verir. Özellikle değişik sesler duyduğunda ve farklı yüz ifadeleri gördüğünde yüksek sesle kahkaha atabilir. Çevresinde insanlar olmasından hoşlanır. Yalnız kaldığı zaman huzursuz olur ve ağlamaya başlar.
Bebeğiniz 4 aylıksa arka arkaya “Ba – ba – ba” gibi sesler çıkardığını duymaya başlarsınız. Sizinle iletişim kurmak için mimikler yapar, mırıldanır. Anne – babasının konuşmalarını, ağız ve dil hareketlerini dikkatle takip eder. Dil gelişimini hızlandırmak için onunla bol bol konuşmalı, tekerlemeler ve şarkılar söylemeli, kitap okumalısınız. Farklı seslere maruz kalan bir bebek ilk kelimelerini daha kısa süre içinde söyleyebilir.
Geceleri daha çok uyumaya, gündüzleri daha uzun süre uyanık kalmaya başlar. 4 aylık bebekler ortalama olarak geceleri 10, gündüzleri 5 saat uyurlar. İlk aylardaki kadar sıklıkla uyanmadıkları gözlenir. Bu dönemde çoğu bebekte gaz sıkıntıları ortadan kalkar, bu da uykunun daha düzenli bir hal almasına yol açar. Yine de, gece – gündüz algısı henüz oluşmadığından dördüncü ay bir uyku düzeni oturtmak için erken bir dönemdir.
4 aylık bebek mümkünse sadece anne sütüyle beslenmelidir. Doktorunuz böyle bir tavsiyesi yoksa bebeğinize mama vermemelisiniz. Kilosu ve boyunun yeterince artmaması beslenme yetersizliğinden kaynaklanabilir. Bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuza başvurmalı ve onun önerilerine göre hareket etmelisiniz.
Bu dönemde bebeğin mide kapasitesi 150 – 180 gram arasında değişir. Günde 4 – 8 kere emzirilerek veya formül mamayla beslenmesi genellikle yeterli olur. Bebeğin sıklıkla emzirilmesi annenin süt üretimini artırır.
Hayatının dördüncü ayında bebeğin ellerini ve parmaklarını kullanma becerisinin oldukça arttığı gözlenir. Hareketleri daha kontrollüdür. İlgisini çeken nesnelere uzanıp onları kavrayabilir. Tuttuğu bir nesneyi bir elinden diğerine geçirebilir. Elindeki nesneyi vermemeye çalışabilir. Vücudunu bir yandan diğer yana döndürebilmeye başladığından, çevresinde daha sıkı güvenlik önlemleri almak gerekir.
4 aylık bir bebeğin aile üyeleriyle yabancıları ayırt etmeye başladığı gözlenebilir. Sevdiği biri yanından uzaklaşınca ağlayarak tepki verebilir. Bebeklerin çoğu bu dönemde ilk defa gördükleri insanlara gitmek, onlarla vakit geçirmek istemezler.
4 Aylık Bebeklerin Boyu ve Ağırlığı
Kız Bebek
Boy: 56 – 68 cm
Ağırlık: 4,5 – 8 kg
Erkek Bebek
Boy: 57 – 68 cm
Ağırlık: 4,6 – 8,25 kg
Bunlar Da İlginizi Çekebilir