2 Aylık Bebek Gelişimi
2 aylık bebek sesleri daha iyi algılamaya başlar. Ani ve yüksek sesler tedirgin olmasına yol açabilir, çevresinde uzun süre ses olmadığında huzursuzlaşabilir. Farklı konuşma seslerini ayırt edebilmeye, ağlama dışında başka sesler de çıkarmaya başlar. İlk ayına göre belirgin derecede daha iyi bir dinleyicidir. İşitme duyusu daha iyi olduğundan çıkardığı sesler de artar.
Bebeğiniz 2 Aylık İse
Aşağı yukarı 2 saatte bir beslenme ihtiyacı duyar. Gündüz uykuları sırasında olduğu gibi geceleri de 2 – 3 saatte bir bunun için uyanır. Her göğüsten 5 dakika olmak üzere toplamda 10 dakika emzirilmesi genellikle yeterlidir.
Bebeklerin ikinci aydan itibaren geceleri 6 – 10 saat arasında uyuması normal kabul edilir. Gün içinde toplam 15 – 16 saat kadar uyurlar.
Bebeğinizin gündüz uykuları sırasında ortamı çok karanlık hale getirmez ve çok sessiz olmaya çalışmazsanız gece – gündüz farkını anlamasına yardım etmiş olursunuz. Bu tutumun geceleri daha derin uyumasına da yardımı olur.
İkinci ayını sürmekte olan bir bebek çoğu zaman karşısındaki kişinin gülümsemesine gülümsemeyle karşılık verir. Uzağı görmekte hala iyi değildir ama yüzünden 15 santim uzaklıktaki bir nesneyi bir taraftan öbür tarafa kadar izleyebilir. Hayatının bu döneminde parlak ve canlı renklere ilgi göstermeye başlar. Görme alanı içinde yavaşça hareket ettirilen parlak renkli bir oyuncağı gözleriyle takip edebilir.
2 aylık bir bebek yüzükoyun yatırıldığı zaman başını ve bedenini kısmen yukarıya doğru kaldırabilir. Gözleri, bakışları daha canlıdır ve çevresini izlemekten keyif alır.
2 aylık bebek parmak uçlarına değdirilen bir nesneyi kavrayabilir. Çoğunlukla 6. aydan sonra görülen bu hareket bir reflekstir. Nesneyi bir süre elinde tutup sallayabilir de, ancak büyük ihtimalle geri bırakamaz, zira parmakları bunu yapacak kadar gelişmemiştir. Bu dönemde nesnelere uzanmak için denemelerde bulunabilir ama tam ve bilinçli bir uzanma hareketini ilk 4 ay boyunca yapamaz. Yine de beşiğinin içi sade ve güvenli olmalıdır, zira yakalama refleksi çok güçlüdür.
2 aylık bebekler sıklıkla kendi elleri ve ayaklarıyla ilgilenirler. Ağlamaları daha bilinçlidir. Çoğu, açlık, gaz veya başka bir şeyden dolayı sıkıntı hissettiğinde ağlayarak bunu etrafındakilere iletebileceğinin farkındadır.
Bu dönemde bebekle sıklıkla iletişim kurmak, verdiği tepkilere benzer şekilde karşılık vermek gerekir. Böylece hareketlerinin bir etki yarattığını fark eder. Karşısındaki kişinin kendisiyle konuşması, şarkı söylemesi, gülümsediği zaman gülümsemesi bebeğin zihinsel gelişimini destekler. Başının üzerine, erişebileceği yüksekliğe oyuncaklar ve dönenceler asmak da bu açıdan işe yarar.